Randall Collins

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Randall Collins
Født 29. juli 1941 (82 år) Rediger på Wikidata
Knoxville, Tennessee, USA Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Harvard Universitet (til 1963),
University of California, Berkeley (til 1965, til 1969),
Stanford University (til 1964) Rediger på Wikidata
Medlem af American Academy of Arts and Sciences Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Universitetsunderviser, sociolog, forfatter Rediger på Wikidata
Fagområde Sociologi Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver University of Pennsylvania (fra 1997) Rediger på Wikidata
Påvirket af Émile Durkheim, Mary Douglas, Marcel Mauss, Erving Goffman, W. Lloyd Warner med flere Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Ludwik Fleck Prize[1] Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Randall Collins (født 29. juli 1941 i Knoxville, Tennessee, USA) er en amerikansk sociolog og mest kendt for sin mikrosociologiske teori om interaktionsritualer. Collins er professor emeritus ved University of Pennsylvania og har undervist på en række forskellige universiteter i løbet af sin karriere. Udover at have deltaget på videnskabelige konferencer og udgivet forskningsartikler er Collins faglitterære bøger oversat til adskillige sprog. Randall Collins var formand for American Sociological Association fra 2010 til 2011.[2]

Collins har beskæftiget sig med en række forskellige sociologiske problemstillinger herunder makro-historisk sociologi om politisk og økonomisk udvikling; ansigt-til-ansigt-interaktioner; videnssociologi om intellektuelle og social konflikt.[3] Han har blandt andet udgivet bogen The Sociology of Philosophies: A Global Theory of Intellectual Change, der analyserer udviklingen af filosoffer og matematikeres sociale netværk over 2000 år i både asiatiske og vestlige samfund.[4] Collins' senere arbejde har omhandlet vold og konflikter. Som led i det arbejde har han udgivet bogen Violence: A Micro-Sociological Theory, der ser på situationelle dynamikker i voldsepisoder og argumenterer for, at det ikke er de sociale aktørers baggrunde, men den konkrete situation, der determinerer om der opstår vold og hvordan.[5] Randall Collins bliver af nogle set som en af de mest betydningsfulde ikke-marxistiske konfliktteoretikere i USA.[6]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på svensk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Turner, Jonathan. "Randall Collins:A Smart and Influential Theorist". asanet.org. American Sociological Association. Hentet 7. marts 2023.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
  3. ^ "Dorothy Thomas Professor of Sociology: Randall Collins". Almanac. 51 (28). 12. april 2005. Hentet 7. marts 2023.
  4. ^ Talmud, Ilan (1999). "Randall Collins: The Sociology of Philosophies: A Global Theory of Intellectual Change". European Sociological Review. 15 (3): 342-345.
  5. ^ Wilson, Margo; Daly, Martin (2008). "A close look at conflict". Nature. 451: 769-770. doi:10.1038/451769a.
  6. ^ Hurn, Christopher J. (1978). The Limits and Possibilities of Schooling: An Introduction to the Sociology of Education. Boston: Allyn and Bacon. ISBN 9780205059690.
USASpire
Denne biografi om en amerikaner er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi