Robert Barro

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Robert Joseph Barro (født 28. september 1944) er en amerikansk klassisk liberal makroøkonom og Paul M. Warburg-professor i økonomi ved Harvard University. Han er betegnet som en af verdens 10 bedste økonomer i IDEAS/RePEc.

Barro fik en B.S. i fysik fra California Institute of Technology i 1965 og en Ph.D. i økonomi fra Harvard University i 1970.

Han fik bred opmærksomhed med en artikel fra 1974 med titlen "Are Government Bonds Net Wealth?", hvor han argumenterer for, at borgerne vil tilpasse opsparingen til statens gæld, idet de vil forvente at de selv eller deres efterkommere vil skulle servicere denne gennem skattebetalinger. Dermed vil offentlige udgifter finansieret ved gældsætning blive modsvaret af privat opsparing og miste sin makroøkonomiske effekt. Artiklen er blandt de mest citerede i makroøkonomi.

I 1976 kom han med en anden indflydelsesrig artikel "Rational expectations and the role of monetary policy", hvor han argumenterer for, at pengepolitik kun vil have reale økonomiske konsekvenser, såfremt borgerne overraskes og ikke gennemskuer denne, men være uden effekt, hvis borgerne har fuld information om politikken.

I 1983 anvendte han et tilsvarende argument om informationsmæssig assymmetri på centralbankers rolle og konkluderede, at centralbanker for at have troværdighed i bekæmpelsen af inflation må have inflationsmål, der ikke kan brydes for at begrænse arbejdsløshed.

En lærebog fra 1984, Macroeconomics, er en standardtekst, og hans bog om vækstteori fra 1995 (med Xavier Sala-i-Martin), Economic Growth, er tilsvarende blevet en standard lærebog.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  • Are Government Bonds Net Wealth? (1974), Journal of Political Economy.
  • Rational expectations and the role of monetary policy (1976). Monetary Economy 2:1-32.
  • Rules, Discretion and Reputation in a Model of Monetary Policy, med D.B. Gordon, 1983, Journal of Monetary Economics
  • A Positive Theory of Monetary Policy in a Natural Rate Model, med D.B. Gordon, 1983, Journal of Political Economy
  • Macroeconomics: A Modern Approach 2008, South Western College Publishing, ISBN 978-0-324-54567-8

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]