Sørlandet

Koordinater: 58°36′N 7°48′Ø / 58.6°N 7.8°Ø / 58.6; 7.8
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 14. mar. 2015, 03:18 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (bot: indsæt coord wd)
Sørlandet (mørkerødt)

Sørlandet er en landsdel, som omfatter Aust-Agder og Vest-Agder fylker. Det er den sydligste af Norges fem landsdele. Navnet Sørlandet blev opfundet i 1902.

I 2002 havde de to Agder-fylker en omfattende markering af deres 100-års-jubilæum som landsdel og afholdt gennem ni måneder en række kulturarrangementer med megen festivitas. Arrangementet blev kaldt Sørlandet i 100.

Agder er et gammelt navn på næsten den samme region. Navnet Agder er ca. 1500 år gammelt, og betyder "kant". Jævnfør engelsk edge», altså kanten på landet til havet.

Natur

Sørlandet er den sydligste landsdel i Norge. Om sommeren kommer lavtrykkene som regel ind over landet længere mod vest og nord. Beliggenheden ved kysten gør også, at vintrene bliver relativt milde, mens somrene heller ikke bliver alt for varme. Sørlandet er en populær landsdel om sommeren. Mange fra hovedstaden og fra nabofylket i vest, Rogaland, har fritidsejendomme i landsdelen.

Historie

Kristiansand bliver populært kaldt Sørlandets hovedstad; Her set fra Christiansholm fæstning mod vest

Vilhelm Krag foreslog i en artikel i Morgenbladet 17. marts 1902, at området fra Grenland til Boknafjorden skulle kaldes Sørlandet – et område som omfatter en del mere end vore dages Agder-fylker. På den tid var Sørlandet ikke en selvstændig landsdel, idet området hørte til Vestlandet. Avisen Vestlandske Tidende udkom i Arendal, og jernbanen, som skulle gå fra Oslo via Kristiansand til Stavanger, skulle hedde Vestlandsbanen.

Sørlandet dukkede første gang op som opslagsord i Illustrert Norsk Konversasjonsleksikon i 1913. Samme år vedtog Stortinget med 83 mod 40 stemmer at omdøbe den planlagte jernbanestrækning Oslo–Kongsberg–Kristiansand–Stavanger fra Vestlands- til Sørlandsbanen.

Ifølge en anden sørlandsforfatter, Gabriel Scott, er det egentlige Sørlandet kun en kyststrimmel, som strækker sig fra Åna-Sira i vest til Oksefjorden ved Tvedestrand i øst, og som i nord har en grænse, der bugter sig op og ned fra 30 til 50 km ind i landet. Dette er ifølge Scott den bløde kyststribe, hvor dialekten er præget af brugen af stemte konsontanter. Området, han refererer til, hed fra gammel tid Agdesiden. I nord går grænsen for Agdesiden ifølge Scott til området, som i gammel tid havde navnet Råbyggelag.

I dag omfatter Sørlandet et område, som er lidt større end Gabriel Scotts forslag og temmelig meget mindre end det, Wilhelm Krag foreslog.

Landsdel eller to små fylker?

Det kan diskuteres, om to små fylker med ca. 2,5 % af landets befolkning bør være en egen landsdel. Spogligt set passer det sammen med de gamle landsdele i nord, øst og vest. Det vigtigste er måske, at der fandtes og fremdeles findes ambitioner om at gøre Kristiansand til landsdelshovedstad på linje med Bergen, Trondheim og Tromsø. Kongen i København havde bestemt, hvor byen skulle ligge, og for 100 år siden handlede det om at skabe et større opland for Kristiansand. Byen er i september 2006 blevet kritiseret for at være mest optaget af sig selv og for lidt af det distrikt, den burde tjene, hvis den vil være Sørlandets hovedstad.

Sørlandsbyer

Regnet fra vest mod øst:

Se også

Ekstern henvisning

58°36′N 7°48′Ø / 58.6°N 7.8°Ø / 58.6; 7.8