Storcolombia

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Storcolombias beliggenhed og udstrækning
Våben for Storcolombia
Flag for Storcolombia

Storcolombia (sp. Gran Colombia) var navnet på den statsdannelse bestående af den tidligere spanske besiddelse Ny Granada senere Colombia, Panama, Ecuador og Venezuela, og som 1819 udråbedes som selvstændig fra Spanien af Simón Bolívar.

Ordet Colombia kommer fra Christopher Columbus navn og anvendtes først af Francisco de Miranda som en benævnelse på den Nye verden, specielt alle amerikanske territorier og kolonier under spansk og portugisisk styre. Ordet Gran (som betyder "stor") anvendes ikke under republikken Storcolombias tid, men lagdes til navnet af senere tiders historikere for at skelne mellem den historiske føderation og det nutidige Colombia. Mens landet fandtes, hed det officielt Republikken Colombia, så egentlig har der aldrig været noget land ved navn Storcolombia.

Føderationens historie[redigér | redigér wikikode]

Sydamerikas frihedskæmper Simón Bolívar og andre revolutionære anvendte navnet Gran Colombia om hele det spanske Amerika til republikken grundlagdes i 1819 ved Angosturakongressen. Ved denne kongres udråbtes Gran Colombia som en føderal republik bestående af tre departementer med hovedstæder i Bogotá (departementet Cundinamarca), Caracas (departementet Venezuela) og Quito (departementet Quito). Den nye republiks forfatning antoges i 1821 ved kongressen i Cucuta og ved samme lejlighed udsås Bogotá til republikkens hovedstad. En ny administrativ inddeling antoges, Bolívar valgtes til præsident og Francisco de Paula Santander til vicepræsident.

Under sine første år hjalp Storcolombia andre provinser, som fortsat befandt sig i krig med Spanien, til at blive selvstændige. Panama kom med i føderationen i 1821, lige som nogle tilbageværende provinser i Quito og Venezuela. Peru blev selvstændigt med hjælp fra Storcolombia. Både Bolívar og Santander gevalgtes i 1826.

Føderationens opløsning[redigér | redigér wikikode]

Bolívar drømte om at forene hele Sydamerika og såg Storcolombia som en begyndelse. Andre sydamerikanske politikere var ikke lige så tiltrukne af idéen om en enkelt stat, og denne modvilje førte til, at Bolívar gik af i 1828. Føderationen opløstes i 1830, blandt andet beroende på indbyrdes kampe mellem forskellige regioner - stridigheder som voksede i omfatning efter Bolívars afgang.

I 1863 besluttede staten Ny Granada, som var opstået ved føderationens opløsning, at officielt bytte navn till Colombias forenede stater. I 1886 ændredes navnet til det nuværende Republikken Colombia. Panama forblev en provins i Colombia til 1903, de det blev selvstændigt.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]