Tønder Festival

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ambox scales.svg Denne artikels neutralitet er omstridt
Begrundelsen kan findes på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Stop hand nuvola.svg Denne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at indholdet ser ud til at være skrevet af en person, der må formodes ikke at kunne holde et neutralt synspunkt i sin vurdering af artiklens indhold og/eller relevans. Læs mere om hvilke typer af artikler, du normalt skal afholde dig fra at skrive.
Stop hand nuvola.svg Denne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at den virker reklamerende snarere end havende encyklopædisk indhold.
Se evt. nærmere begrundelse på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Tønder Festival
Eivør in Tønder 25 august 2006 0111.jpg
Sted Tønder, Danmark
Aktive år 1974 - nu
Dato Sidste hele weekend i august
Genrer Folkemusik, jazz, Blues, countrymusik
Billetpris Varierende fra 100-285 kr
Scener Festivalpladsen og diverse spillesteder i Tønder by

Tønder Festival blev startet i 1974 og afholdes hvert år den sidste hele weekend i august. Festivalen har siden udviklet sig til en af de vigtigste europæiske festivaler indenfor traditionel og moderne folkemusik. Der var i 2013 over 2000 frivillige medarbejdere tilknyttet festivalen.

Musikprogrammet er sammensat af internationale kunstnere fra især Irland, Skotland, Canada, USA, England og Skandinavien. Genrerne spænder fra irsk og skotsk folkemusik til folkrock, blues og indie, fra sangskrivere til country, til moderne dansk /nordisk folkemusik til folkpunk.

Festivalen foregår først og fremmest på meget forskellige scener på festivalpladsen; fra et stort open air område med plads til 5-6.000 til to store telte, P4 scenen, to smukke belgiske spejltelte, den meget gamle vandmølle kaldet Visemøllen og flere mindre scener samt i Tønder Kulturhus, som er et mindre teater. Festivalen er nu en armbåndsfestival, hvortil man kan købe Alledages og Enkeltdages adgang. Tønder Festival har sin egen campingplads og mange forskellige catering-tilbud. Fra den fine restaurant Fiddler's Green, til mormors-mad, cajun food, bakskuld, pandekager, grill og meget andet. På festivalpladsen kan man finde et stort område dedikeret til kulturen omkring New Orleans/ Louisiana. Her kan man ikke alene høre musikken (en god del af musikken er spillet af kendte musikere fra Louisiana) men også danse til den og evt deltage i danseworkshop med instruktører fra LA, man kan spise gumbo og andre retter fra området, gå i Voodoo-baren (hvor Marie Laveau holder til), og man kan høre sproget og møde musikerne i spejlteltene eller på den lille lave udendørs Front Porch-stage. To andre områder af festivalpladsen er opbygget efter samme principper, men dedikeret til hh Fanø og øens musik, mad og dans, og der er indrettet et "Little Dublin" med god Dublin pub-stemning. Kvaliteten af musikken har altid stået i højsædet i de næsten 40 år Tønder Festivalen har eksisteret. Tønder Festivalen har bragt meget musik til landet, som ikke ville være kommet ellers, ligesom den har været springbræt til andre markeder for utallige grupper. Især i de senere år er der sket en markant spredning af publikum, hvilket dels viser at folkemusik har fået et nyt, ungt publikum i Danmark, dels at de muligheder et armbånd til alle koncerter giver, skaber større interesse for andre for dem ukendte navne. Festivalen har også udvidet sit musikprogram til at omfatte flere undergenrer af folkemusikken, som f.eks. indie, flere yngre hjemlige sangskrivere, flere slags americana-stilarter, retromusik, folk-punk, kort sagt "alle folkemusikkens fætre og kusiner", i de senere år. Under festivalen i 2013 lavede DRK en 70 min. udsendelse med musik og interviews med musikere, som blev udsendt nationalt i efteråret 2013. DRP4 "Madsen" programmet har sin egen scene i Tønder, hvorfra der sendes direkte radio. Tønder Festivalen regnes som en af de vigtigste festivaler indenfor moderne roots/folk musik i Europa[Kilde mangler] – og som en af de hyggeligste og fredeligste festivaler i Danmark[Kilde mangler]

Blandt musikere som har besøgt festivalen er blandt andet The Avett Brothers, Emmylou Harris, Steve Earle, Pete Seeger, Arlo Guthrie, Runrig, Great Big Sea, Deer Tick, Uncle Tupelo, Pokey LaFarge, Sínead O'Connor, Flogging Molly, Chieftains, Altan, Jerry Douglas & Peter Rowan, Eivør, Sebastian, Cornelis Vreeswijk, Jo-Ann Kelly, Ramblin' Jack Elliott, Donovan, Natalie MacMaster, Wolfstone, Mary Black, Capercaillie, Karan Casey, Sofia Karlsson, Väsen og Deep Dark Woods.

En større undersøgelse Tønder Festivalens økonomiske betydning for det tyndt befolkede område den ligger i blev iværksat og udført af lærerfakultetet på CBS (Copenhagen Business School). Resultatet viste, at foruden den vigtige sociale gevinst og betydning, var der i 2009 en meromsætning på mill. kroner (eller mere) i nærområdet.

Ud over Tønder Festivalen omfatter aktiviteterne for Tønder Festival Fond og Forening også spillestedet HAGGES MUSIK PUB i Tønder og musikbutikken MILLSTREAM RECORDS, Danmarks største webshop for rootsmusik fra den vestlige verden.

I 2013 kom det frem, at Tønder Festivalen, efter et regnfuldt år i 2011 og efterfølgende strukturændring, var kommet i så store økonomiske problemer, at den var i fare for at ophøre. Efter et økonomisk bidrag på 1 mill. samt en bankgaranti på yderligere 1,6 mill. fra Tønder Kommune med "strenge krav"[1] var der stadig tvivl om, hvorvidt festivalen ville fortsætte i 2014. Billetforsalget til 2014 viser dog stor publikumsinteresse også for den 40. Tønder Festival i de sidste fire dage i august i 2014.[2]. Bl.a. de offentliggjorte navne (ultimo marts 2014) er Steve Earle, Runrig, Skerryvore, The Stray Birds, Deer Tick, Folkeklubben, Eileen Ivers & The Immigrant Soul, Seth Lakeman, Julie Fowlis og mange flere kommer til løbende.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]Koordinater: 54°55′54″N 8°51′45″Ø / 54.9316°N 8.8624°Ø / 54.9316; 8.8624