Tønder Festival

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Tønder Festival
Eivør in Tønder 25 august 2006 0111.jpg
Sted Tønder, Danmark
Aktive år 1974 - nu
Dato Sidste hele weekend i august
Genrer Folkemusik, jazz, Blues, country-musik
Billetpris Varierende fra 100-285 kr
Scener Festivalpladsen og diverse spillesteder i Tønder by

Tønder Festival blev startet i 1974 og afholdes hvert år den sidste hele weekend i august. Festivalen har siden udviklet sig til en af de vigtigste europæiske festivaler indenfor traditionel og moderne folkemusik. Der var i 2008 over 2000 frivillige medarbejdere tilknyttet festivalen.

Musikprogrammet er sammensat af internationale kunstnere fra især Irland, Skotland, Canada, USA, England og Skandinavien. Genrerne spænder fra irsk og skotsk folkemusik til folkrock, blues og jazz, fra sangskrivere til country, til moderne dansk, nordisk, baltisk folkemusik og viser.

Under festivalen præges hele Tønder by af musik, og kendte og mindre kendte kunstnere indgår i et fællesskab med publikum på gader og torve.

Festivalen foregår på 9-10 indendørs spillesteder i byen og på festivalpladsen små og store telte med plads til op til 2.500 mennesker. Der er siddepladser på alle spillesteder – dog undtaget enkelte koncerter, hvor der er en kombination af sidde og ståpladser. Tønder Festivalen regnes som en af de vigtigste festivaler indenfor moderne roots/folk musik i Europa [Kilde mangler] – og som en af de hyggeligste og fredeligste festivaler i Danmark [Kilde mangler]

Festivalen sælger omkring 23.000 koncertbilletter årligt.

Blandt de musikere som har besøgt festivalen er blandt andet Emmylou Harris, Steve Earle, Pete Seeger, Arlo Guthrie, Runrig, Great Big Sea, Uncle Tupelo, Chieftains, Altan, Jerry Douglas & Peter Rowan, Ruthie Foster, Eivør, Sebastian, Cornelis Vreeswijk, Jo-Ann Kelly, Ramblin' Jack Elliott, Donovan, Natalie MacMaster, Wolfstone, Mary Black, Capercaillie, Karan Casey, Hedningarne, Väsen, og Leon Gieco.

Ud over Tønder Festivalen omfatter aktiviteterne for Tønder Festival Fond og Forening også spillestedet HAGGES MUSIK PUB i Tønder og på samme adresse musikbutikken MILLSTREAM RECORDS, Danmarks største specialbutik for musik med rødder fra den vestlige verden. Desuden er Tønder Festivalen praktisk arrangør af bl.a. Danish Music Awards - Folk hvert år i marts.

I 2013 kom det frem, at Tønder Festival havde så store økonomiske problemer, at den var i fare for at ophøre. Efter et økonomisk bidrag fra Tønder Kommune med "strenge krav"[1] var der stadig tvivl om, hvorvidt festivalen ville fortsætte i 2014. Billetforsalget til 2014 er dog startet[2].

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]