Tekno

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Ikke at forveksle med musikgenren Techno.

Tekno, Dansk Legetøjs Industri, var en dansk legetøjsfabrik. Mellem 1928 og 1972 producerede fabrikken millioner af legetøjsbiler m.m., som blev uhyre populære blandt børn i Danmark og eksporteredes til hele verden.

Begyndelsen[redigér | redigér wikikode]

Fabrikken blev grundlagt den 1. september 1928 af blikkenslager A. Siegumfeldt i en villakælder i Vanløse. I 1930 modtog man Industrirådets højeste præmie og diplom for bliklegetøjet Tekno Ingeniørsæt. I 1932 flyttede fabrikken til en lejet fabriksbygning på Tranevej i Københavns Nordvestkvarter, men denne bygning blev hurtigt for lille, og i 1935 flyttede fabrikken til en nyopført fabriksbygning på Rentemestervej med 600 kvadratmeter etageareal. Produktion og efterspørgsel voksede stadig.

2. verdenskrig[redigér | redigér wikikode]

I 1940 kom der forbud mod brug af hvidblik, som var den vigtigste råvare til de store Falck-blikbiler. Forbuddet blev først ophævet i 1952. Man gik derfor i gang med at fremstille mindre, sprøjtestøbte bilmodeller i skala 1:43. Råvaren til disse modeller var en zink-legering, et materiale som var tilgængeligt under hele krigen. Metal-sprøjtestøbning var helt ukendt i Danmark på dette tidspunkt, og man måtte selv fremstille det nødvendige værktøj og maskiner.

Efterkrigstiden[redigér | redigér wikikode]

Efter krigen blev det igen tilladt at bygge, og man byggede til på Rentemestervej og der blev desuden bygget en fabrik for trælegetøj i Frederikssund. Der var ca. 200 ansatte. Eksport til Sverige og Norge kom i gang; en del af produktionen til det norske marked foregik i Norge.

Efterhånden kom der også en eksport i gang til USA, England, Tyskland, Holland og flere andre lande. På højdepunktet nåede produktionen op på 1 million modelbiler om året, hvoraf omkring 2/3 gik til eksport. Det var et meget højt tal, også sammenlignet med internationale konkurrenter som Dinky, Corgi, Solido m.fl.

Afslutningen[redigér | redigér wikikode]

I 1969 døde fabrikant Siegumfeldt, og efter forskellige forsøg på at videreføre fabrikken i Danmark, blev den i 1972 solgt til Holland. I dag fremstilles der stadig Teknobiler, dog kun lastbiler, som er mærket "Tekno made in Holland" i bunden.

Tekno i dag[redigér | redigér wikikode]

Alle Tekno's produkter er i dag eftertragtede samlerobjekter, og interessen er stigende. Gamle Tekno modelbiler og komplette Tekno Ingeniørsæt i perfekt stand kan være flere tusinde kroner værd. De høje priser forudsætter dog at der er tale om originale biler og byggesæt.

På grund af den store samlerinteresse for modelbilerne er der opstået en hjemmeindustri med restaurering af biler, og nogle af disse folk er blevet så dygtige at det i nogle tilfælde kan være særdeles vanskeligt at se forskel på originale og restaurerede biler. Der må derfor udvises stor forsigtighed ved køb på online auktioner som eBay m.fl.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]