Tryllefløjten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Plakat fra uropførelsen 30. september 1791
Gnome-speakernotes.svg
Tryllefløjten
Papagenos arie "Ein Mädchen oder Weibchen"

Er der problemer med lyden? Se da eventuelt Hjælp:Ogg Vorbis eller "Media help" (Engelsk)

Tryllefløjten (Die Zauberflöte) er en opera i 2 akter. Librettoen er skrevet af Emanuel Schikaneder (1751-1812). Musikken er komponeret af Mozart i 1791 (KV 620).

Librettoen er en klassisk fortælling om to elskende, der må igennem hårde prøvelser, inden de endelig kan falde i hinandens arme for evigt. Handlingen er inspireret fra Christoph Martin Wielands historie "Lulu oder Die Zauberflöte”. Det kommer til udtryk i Papagenos og Papagenas historie, hvor trylleriet og balladen sker.

Men Tryllefløjten har også i Tamino og Paminas dybereliggende lag, som fortæller om lysets kamp mod mørket og har betydningslag ind i Frimurerbevægelsen (som både Mozart og Schikaneder var blevet medlemmer af), hvor kærlighed, tilgivelse, tolerance og broderskab var nøgleord. Herfra kommer inspirationen til mange af de i operaen forekommende optagelseceremonier, ritualer og prøvelser.

Operaen er filmatiseret af Ingmar Bergman i 1975 med bl.a. Josef Köstlinger, Irma Urrila, Håkan Hagegård og Ulrik Cold og af Kenneth Branagh i 2006 med bl.a. Joseph Kaiser, Amy Carson og René Pape.


Handlingen[redigér | redigér wikikode]

Rollelisten omfatter Nattens Dronning, Sarastro, fuglefængeren Papageno, prins Tamino samt prinsesse Pamina, der er datter af Nattens Dronning.

Prins Tamino har forvildet sig ind i Nattens Dronnings rige og er her kommet i kamp med en kæmpeslange. I sidste øjeblik reddes han af tre af dronningens hofdamer. De viser ham et billede af Pamina, som han forelsker sig hovedkulds i. Hun er datter af Nattens Dronning, men er den onde troldmand Sarastros fange i et østligt land.

Tamino lover dronningen at drage ud for at befri Pamina. Hun giver ham en tryllefløjte, der kan beskytte ham mod alverdens farer og sammen med fuglefængeren Papageno, drager han af sted for at befri sin elskede.

I Sarastros rige erfarer de, at han ikke, som de troede, er ond. Han er en klog, retfærdig og vis ypperstepræst, der har bortført Pamina alene til beskyttelse mod hendes mor. Sarastro kan se, at Tamino og Pamina er skabt for hinanden, men for at få hinanden, skal Tamino bestå en række prøvelser. De er så vanskelige, at de er tæt på at koste de elskende både kærligheden og livet. Da det ved Paminas hjælp lykkes at bestå prøvelserne, genvinder de kærligheden, mens historiens virkelig onde person, Nattens Dronning, opsluges af mørket.

Formen[redigér | redigér wikikode]

Med sin blanding af mystik, romantik, drama og komedie henvender Tryllefløjten sig til alle aldre. Med sin talte dialog egner den sig glimrende som introduktion til teatrets og operaens magiske verden.

Operaens iørefaldende musik gør den til en af verdenen mest poplulære operaer, både hos den erfarne operaelsker og hos begyndere.

En meget polulær kendt arie fra denne opera er Nattens Dronnings arie "Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen". Den er kendetegnet ved sit meget høje toneleje, som kræver en koloratursopran for en vellykket gennemførelse.

Orkestrering[redigér | redigér wikikode]

Orkesteret består af to fløjter, to oboer, to klarinetter, to fagotter, to horn, to trompeter, tre trækbasuner, pauker, klokkespil og strygere.

Kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Teater Stub
Denne operaartikel er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Musik