Varieté

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Varieté eller Varietéteater (fra det franske théâtre de variétés) er en scene med et forskelligartet, afvekslende og underholdende program med kunstneriske, dansende, akrobatiske og musikalske forestillinger. Et varietéprogram består af et mindre eller større antal optrædender, der er sammensat som en mosaik for at indgå i den samlede begivenhed, selvom de hver for sig udgør en kunstnerisk sluttet enhed med begyndelse og afslutning. I fransk og britisk sprogbrug kaldes disse arrangementer for music hall, hvor de i det amerikanske for det meste hedder vaudeville. Varietéen er i familie med teater og cirkus, uden dog at være identisk med nogen af dem.

Varietéen kom til Danmark i 1880'erne og fortrængte de ellers populære sangerindepavilloner. Revyen var på den tid meget populær, og med tiden er de to genrer mere eller mindre fusioneret i Danmark. En kendt varieté i begyndelsen af 1900-tallets København var National Scala, der ikke ville stå tilbage for andre storbyers varietéudbud.

Se også[redigér | redigér wikikode]


Kunst og kultur Stub
Denne artikel om kunst eller kultur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.