Vulcano

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Vulcano set fra Lipari
Krateret på Vulcano
Udsigt fra Vulcanos kraterrand

Vulcano er den sydligste af de syv øer i øgruppen, Æoliske øer, der ligger nord for Sicilien. Øen har et areal på ca. 21 km² og har ca. 470 indbyggere. Der er færgeforbindelse til MilazzoSicilien og til de andre øer i øgruppen. Det højeste punkt er Monte Aria, 500 m.o.h.

Øen er af vulkansk oprindelse, og der er stadig vulkansk aktivitet på øen. Øens højeste punkt, Monte Aria, er en nu inaktiv vulkan, og også den lille halvø, Vulcanello, er en nu udslukt vulkan. Derimod er Vulcano della Fossa, 293 m.o.h., fortsat aktiv. Vulkanens sidste egentlige udbrud var i 1890, men der er konstant vulkansk aktivitet i krateret, hvor jorden er brændende varm og hvor der stiger svovldampe op. Det er muligt at bestige krateret.

I udkanten af øens havneby findes der varme svovlkilder og også i havet ud for øen er der varme kilder. Det er populært at bade i nogle af de varme kilder, der skulle virke helbredende på visse lidelser.

Vulcano blev sammen med de øvrige øer i øgruppen Æoliske øer i år 2000 optaget på UNESCOs verdensarvsliste på grund af øernes enestående geologi og natur.

Koordinater: 38° 24′ N, 14° 58′ Ø