Vulkan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Vulkan (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Vulkan)
Broom icon.svg Oprydning
Denne artikel trænger til en oprydning for at opnå en højere standard. Du kan hjælpe Wikipedia med at forbedre den.
Skematisk fremstilling af stratovulkan:
1. Magmakammer
2. Oprindelige bjergarter
3. Pibe
4. Oprindeligt terræn
5. Lagparallel gang
6. Sidepibe
7. Askelag udspyet af vulkanen
8. Side
9. Lavalag udspyet af vulkanen
10. Hals
11. Parasitisk kegle
12. Lavastrøm
13. Udgang
14. Krater
15. Askesky

En vulkan er en åbning eller sprække i jordoverfladen der tillader varm, smeltet bjergart (magma), aske og gasser at undvige til overfladen fra dybe niveauer under overfladen.

Jorden forekommer dette fænomen generelt nær ved grænserne af tektoniske plader. Processen starter, når magma stiger op dybt nedefra til overfladen under en vulkan og former et magmakammer. Kammerets magma bliver trykket opad og flyder op gennem afløb som lava (evt. som pimpsten eller pyroklastisk vulkanudbrud) eller kan ramme vand og give eksplosive udladninger af vanddamp, magmagasser, vulkansk glas, aske og sten. En særlig farlig type udbrud er pyroklastiske vulkanudbrud. En vulkansk mudderstrøm kaldes en lahar, der opstår, når svævestøv danner kondensationskerner for regndråber.

Vulkaner forekommer dog også nogle steder inde midt på de tektoniske plader. Dette kaldes et hotspot. Her stiger magma af endnu ukendte årsager op gennem pladen og danner en vulkan. Et hotspot er stationært, hvilket betyder, at efterhånden som den tektoniske plade flytter sig, vil der blive dannet nye vulkaner. Det mest berømte hotspot har skabt øgruppen Hawaii midt i Stillehavet.

Studiet af vulkaner kaldes vulkanologi.

Klassifikation[redigér | redigér wikikode]

Der findes en del forskellige vulkantyper. Den mest kendte type er stratovulkanen eller keglevulkanen. Et af de flottere eksempler på dette kan ses på Fujibjerget i Japan. Andre typer er skjoldvulkanen og cindervulkanen. En anden "type" er calderaen, som er et udvidet krater efter at magmakammeret er faldet sammen.

Den relative størrelse af eksplosive vulkanudbrud er forsøgt standardiseret ved indførelse af en skala fra 0 til 8 af vulkansk eksplosiv indeks (VEI-skalaen, efter VEI, Volcanic Explosivity Index). Krakatau VEI 6 eksploderede i 1883 med en energiudladning på ca. 150 megaton TNT (630 PJ)– det største vulkanudbrud i historisk tid. Dog menes et udbrud ca. 1250 i Mexico eller Ecuador at dømme efter aske i indlandsisen at være otte gange større end Krakataus. Mount St. Helens eksploderede i 1980 med en energiudladning på 24 megaton TNT (100 PJ) svarende til VEI 5. Vulkanudbrud på VEI 7 eller 8 kaldes supervulkanudbrud, og det "tomme" krater kaldes en supercaldera eller megacaldera.

Kendte vulkaner[redigér | redigér wikikode]

Etna i juli 2007

Vulcano World har en fuldstændig liste over alle Jordens aktive vulkaner.[1]

Vulkaner på andre himmellegemer[redigér | redigér wikikode]

Vulkanen Tvashtar på Io, en af Jupiters galileiske måner, sprøjter vulkansk materiale 3300 km op over overfladen, som derved skaber friktion og også danner underjordiske jordskælv

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Henvisning[redigér | redigér wikikode]