Wachowski

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Andy og Lana Wachowski i 2012

Lana Wachowski (født den 21. juni 1965 som Laurence, kaldt "Larry") og Andrew "Andy" Wachowski (født dem 29. december 1967) er polsk-amerikanske filminstruktører, og de har instrueret deres film sammen. De er mest kendt som skaberne af Matrix-trilogien.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Brødrene blev født og voksede op i Chicago. De gik begge på Whitney Young High, som er et gymnasium kendt for at satse på bl.a. de udøvende kunstarter. Efter det gik de begge på universitet, men de droppede også begge to ud igen. Før de kom indefor i filmbranchen havde de så en tæppeforretning samtidigt med, at de lavede tegneserier i deres fritid.

Første gang de stak deres ben indenfor i filmbranchen var med manuskriptet til Sylvester Stallone-filmen Assassins, der kom ud i 1995. Allerede året efter kom deres debutfilm Bound ud, som dog ikke blev nogen stor success. Man kunne dog allerede i den film se deres store talent for at lave noget visuelt ud over det sædvanlige.

Efter det fik de så lov til at lave The Matrix, som de havde arbejdet på i flere år. Filmen blev et monster hit med dens nyskabende effekter, bl.a. brugen af bullet time, som giver seeren mulighed for at se hvad det sker indenfor et meget kort tidsrum ved hjælp af slow motion og et kamara der tilsyneladende stadigt bevæger sig i normalt tempo.

Succesen for The Matrix betød at Warner Brothers meget gerne ville lave de to efterfølgere, The Matrix Reloaded og The Matrix Revolutions, som brødrene allerede havde planlagt. Det betød at brødrene som nok de første fik indføjet i deres kontrakt at de ikke behøver at stille op til nogen form for reklame eller interviews eller for den sags skyld deltage på DVD udgivelsen. Og det samtidigt med at de fik et kæmpe honorar. De to efterfølgere blev dog modtaget forholdsvist negativt og blev langt fra så store succeser som ventet. De to brødre står også krediteret som skaberne af karakterne til en række spille- og animationsfilm samt computerspil inden for Matrix-universet.

Siden udgivelsen af den sidste Matrix-film har der været forholdsvist stille om brødrene. De står dog som producenter på filmatiseringen af tegneserien V for Vendetta med Natalie Portman og Hugo Weaving i hovedrollerne – Hugo Weaving er også skuespilleren bag Agent Smith i Matrix-trilogien.

Senere har Larry skiftet køn og hedder nu Lana.

I 2012 kom filmen Cloud Atlas, som Lana og Andy Wachowski instruerede sammen med Tom Tykwer.

Også i 2012 modtog Lana Wachowski Human Rights Campaigns Visibility Award[1]

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Gnome globe current event.svg Denne artikel eller sektion er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Clockimportant.svg


Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]