The Matrix

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
The Matrix
[[Image:|250px|]]
Originaltitel '
Dansk titel {{{dansk titel}}}
Genre {{{genre}}}
Instrueret af Andy Wachowski
Larry Wachowski
Produceret af {{{producent}}}
Manuskript af Andy Wachowski
Larry Wachowski
Baseret på {{{original}}}
Medvirkende Keanu Reeves
Laurence Fishburne
Carrie-Anne Moss
Hugo Weaving
Musik af Don Davis
Fotografering Bill Pope
Klip {{{klipper}}}
Filmstudie {{{studie}}}
Distributør
Udgivelsesdato 1999
Censur 15 år Tilladt for børn over 15 år
Længde 136 min
Land USA
Priser
Sprog Engelsk
Budget $63.000.000
Indtjening {{{indtjening}}}
Efterfulgte {{{forgænger}}}
Fortsættes i The Matrix Reloaded
på IMDb
scope.dk
Hjemmeside {{{hjemmeside}}}
DVD {{{DVD}}}
VHS {{{VHS}}}
Blu-ray {{{Blu-ray}}}

The Matrix er en amerikansk film fra 1999, skrevet og instrueret af brødrene Andy og Larry Wachowski.

Filmen har et filosofisk inspireret scenarie (se hjerne i et kar-hypotesen). Filmen udnytter en blanding af religiøse trosretninger, deriblandt kristendom, buddhisme samt andre, der tilsammen udgør en moderne frelsesberetning.

Historien foregår i det 22. århundrede hvor verdenen slet ikke ser ud som folk tror. Det er i realiteten en computergenereret verden der styres af maskinerne. Men en lille oprørsgruppe har tænkt sig at afsløre dette virtual reality komplot. Filmen er bygget op omkring teorien om en simulacra(simulacrum) virkelighed.

Der findes udover den første film to andre i serien:

Reloaded har en åben slutning, som der så logisk nok følges op på i Revolutions.

Blandt de medvirkende kan nævnes Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss og Hugo Weaving.

Matrix universet bliver også brugt i spin-off projektet The Animatrix

Der har desuden været snak om en efterfølger med det midlertidige navn: Matrix 4 3D[1].

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Genskabelse af filmens "The Matrix"
Symbolske navne i The Matrix

Thomas A. Anderson – spillet af Keanu Reeves; Thomas er ifølge bibelen ham der tvivler. Anderson er sammensat af det græske ord andros, som betyder mand eller menneske, og son som i navne sammenhæng betyder søn af. Hvis man kommer Neo's hacker-alias (Neo) foran kan det læses som "den nye menneskesøn." Efternavnet Anderson kan være også en hilsen til science fiction-forfatteren Poul Anderson.

Neo – Thomas A. Andersons hackernavn; et anagram for One og Eon. Neo = ny, eon = tidsalder, one = ene/den udvalgte. Tilsammen kan dette udformes til "Den Nye Tidsalder" eller "Den Udvalgtes Nye Tidsalder"

Morpheus – spillet af Laurence Fishburne; Morfeus, den græske gud, var drømmenes gud. – I bibelsk forstand minder han om disciplen Peter og Johannes Døberen. Ham der fik en åbenbaring, en gud. Navnet kan også stamme fra det græske ord Metamorfose der betyder forvandling, da han jo er den der viser Neo sandheden, og forandrer hans syn på verden.

Trinity – spillet af Carrie-Anne Moss; betyder treenighed, hun kan sammenlignes med Maria Magdalene og med Helligånden idet hun er den som leder Thomas på vej.

Cypher – spillet af Joe Pantoliano; er Judas, forrædderen, Lucifer eller Satan. Dette er godt illustreret med det symbolske skæg.

Agent Smith – spillet af Hugo Weaving; han er stereotypen, han kan bevæge sig gennem Matrix ubemærket. Navnet Smith svarer i USA til det samme som at hedde Jensen i Danmark, et mere end normalt navn, hvilket bygger videre på at han kan sætte sig ind i en mængde og være ubemærket.

Nebuchadnezzar – deres "skib"; er navnet på en babylonsk konge, der indtog Jerusalem og drev jøderne i eksil; også kendt som Nebuchadnezzar II.

Zion – i filmen menneskets sidste by; "Og jeg så en ny himmel og en ny jord. For den første himmel og den første jord forsvandt, og havet findes ikke mere." – Johannes' Åbenbaring Kapitel 21.

Matrix – selve ordet betyder oprindelse, livmoder = det sted man stammer fra. Det at leve i livmoderen svarer til at være beskyttet i en skal og/eller uvidende.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikiquote har citater relateret til:
Amerikansk Stub
Denne artikel om amerikansk film er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Film