Wikipedia:Kandidater til gode artikler/Hjernerystelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Hjernerystelse[rediger kildetekst]

Afgøres 30. marts 2024
Jeg har prøvet at oversætte artiklen fra den engelske ditto, samt med ekstra materiale. Jeg tænker den ville kunne klare sig som GA, men kan selvfølgelig have stirret mig blind. Hvad tænker I? mvh Tøndemageren (diskussion) 16. mar 2017, 17:34 (CET)

Stemmer[rediger kildetekst]

Kommentarer[rediger kildetekst]

Problemet jeg nævnte på diskussionssiden hvor artefakter (stavet artifakter) på forvirrende måde linker til CT i indledningen, er ikke rettet. Generelt synes jeg at teksten bruger mange fremmedord som kan gøre den svær at læse. F.eks. traumatisk i definitionen i første sætning, og metabolisk, emotionelle, subtile, monitorering, negativ progressionsproces, symptomgrad i indledningen. Måske kunne man forklare sådanne ord bedre eller finde bedre kendte synonymer. Hvad betyder det at "Antallet ... er mere end 6 ud af hver 1.000"? Får 6 promille af befolkningen hjernerystelse på et tidspunkt i deres liv eller om året eller på et givet tidspunkt eller noget andet? Mvh. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 16. mar 2017, 17:58 (CET)

Der er nu tilføjet ekstra til linket med artefakter. Traumatisk i første sætning bliver defineret i linket, samt i den efterfølgende sætning. Tænker at det må forventes at der er svære ord i en artikel som denne - men at de selvfølgelig gerne må link til en artikel der forklare? :) Det betyder det der står, at 6 ud af 1.000 har hjernerystelse lige nu ("Antallet af hjernerystelsesramte kendes ikke præcis..."). mvh Tøndemageren (diskussion) 16. mar 2017, 18:22 (CET)

Der er et flertydig link til Balance som nok skal justeres eller Balance-flertydigheden bør ændres. --Villy Fink Isaksen (diskussion) 16. mar 2017, 18:54 (CET)

Der er også et flertydig link til akutlæge (akutmedicin?). @Tøndemageren: Det er nødvendigt med fagudtryk, men de bør enten forklares i teksten eller linke til en forklarende artikel. Jeg har en universitetsuddannelse, og synes selv at jeg har et stort ordforråd, men har alligevel problemer med at forstå teksten. Så tror jeg at det også gælder for mange andre. Eksempler på en svær passage er sætningen med "negativ progressionsproces" i indledningen. På grund af dit svar vedr. incidens (et ord som også burde forklares), læste jeg afsnittet "Epidemiologi". Her forstår jeg ikke "Unge børn har den højeste hjernerystelsesrate blandt alle aldersgrupper.[8] Men de fleste der lider af hjernerystelse er unge voksne.[105]" Hvordan hænger det sammen? I øvrigt finder jeg det underligt at man (hvem er man i øvrigt?) kan opgøre incidensraten i Danmark med 3 betydende cifre, når der lige forinden er redegjort for at det er fonbundet med stor usikkerhed at estimere. Dette er kun eksempler fra et enkelt afsnit, ikke en udtømmende liste. Artiklen som den fremstår nu, er for svær tilgængelig for ikke-fagpersoner til at jeg vil betegne den som god artikel. Mvh. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 16. mar 2017, 19:28 (CET)
Akutlæge ved jeg ikke hvor stammer fra. Det er så vidt jeg husker, ikke noget jeg har skrevet ind, så måske det er en af Rodejongs mange wikidata-mishaps? Her kan jeg også se, at Hjernerystelse vist ikke er beskrevet i Terminologia Anatomica, så det er også en fejl. Men tænkte på om du, Kartebolle, ville hjælpe til omkring forståelsen de steder du finder problemer. Jeg har jo skrevet det, og synes personligt det giver god mening det hele, så har jo behov for at der slåes ned de steder hvor folk ikke synes det giver mening.
Balance er rettet. mvh Tøndemageren (diskussion) 16. mar 2017, 21:40 (CET)
Det er ikke nogen mishaps!! Jeg er rigtigt træt af at Wikidata synes at være grund til at tale nedladende om det. Nej, det er ikke noget du har skrevet, men fordi du havde brugt Field= som slet ikke var bygget ind i infoboksen, blev det du havde skrevet slet ikke fremvist. Da jeg indsætte Wikidata blev der vist noget fra Wikidata fordi Fagområde= (som jeg har tilføjet) ikke var udfyldt. Det har jeg nu rettet ved at tilføje alle de mulige parametre fra engelsk Wikipedia.  •   Rodejong   💬 ✉️ 16. mar 2017, 22:37 (CET)
Men så er det netop også WD der var problemet? WD er i sig selv ikke et problem Rodejong, men når alverdens parametre sættes igang, uden at der testes ordentligt inden, sker disse ting. TA står forresten stadig i infoboksen, hvilket ikke giver mening (jeg brugte den bare som eksempel). Jeg har prøvet at slette parameteren i infoboksen, uden at det hjalp? mvh Tøndemageren (diskussion) 17. mar 2017, 07:57 (CET)
Det hjalp ikke fordi infoboksskabelonen er lavet sådan at det ikke er muligt at forhindre brug af Wikidata. Se debatten på Wikipedia:Landsbybrønden/Indhold i infobokse hvor jeg har stillet forslag om at det skal muligt at forhindre brug af Wikidata i infobokse, og at brug af felter som der ikke er generel enighed om, skal kræve et aktivt tilvalg i infoboksen. Mvh. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 17. mar 2017, 10:23 (CET)

Hermed er en lang off-topic diskussion blevet skjult. Hold jer venligst til emnet. mvh Tøndemageren (diskussion) 17. mar 2017, 19:45 (CET)

Flot arbejde Tøndemageren. Der er en enkelt {{kilde mangler}} som bør løses inden jeg kan stemme for. Enten skal udsagnet underbygges, ellers bør det fjernes. Toxophilus (diskussion) 18. mar 2017, 10:02 (CET)
@Toxophilus: Det er hermed gjort. mvh Tøndemageren (diskussion) 18. mar 2017, 10:41 (CET)
Sidste linje i afsnittet "Klassifikation" er ikke oversat fra engelsk. Toxophilus (diskussion) 18. mar 2017, 10:43 (CET)
Jeg synes fortsat, at det ville være godt at udvide afsnittet om forskning. Som jeg foreslog i evalueringen kunne man eksempelvis liste internationale forskningscentre eller danske eksperter. Mvh. Toxophilus (diskussion) 18. mar 2017, 10:45 (CET)
Første del er rettet. Jeg har øje for forskningsdelen - og har også skrevet det på huskelisten på diskussionssiden. Jeg har dog stadig svært ved at se hvad der præcis skal stå i det afsnit? Tænker du at skrive noget i stil med "Brain Injury Research InstituteBoston University, Concussion Foundation og danske Hjernerystelsesforeningen bidrager til forskningen inden for området, hvor især CTE har høj prioritet, men også forskning inden for PCS og forebyggelse af hjernerystelse er højt prioriteret"? mvh Tøndemageren (diskussion) 18. mar 2017, 10:58 (CET)
Ja det synes jeg, ville være udmærket. Toxophilus (diskussion) 18. mar 2017, 11:04 (CET)
Det bliver hermed sat ind :D mvh Tøndemageren (diskussion) 18. mar 2017, 11:14 (CET) Gjort mvh Tøndemageren (diskussion) 18. mar 2017, 13:08 (CET)

Selvom jeg har stemt for artiklen, mener jeg, at artiklen trænger til solid hånd med grammatik og tegnsætning. --Morten1997 (diskussion) 19. mar 2017, 14:26 (CET)

Hvis det er tilfældet, bør artiklen ikke være GA. mvh Tøndemageren (diskussion) 19. mar 2017, 15:25 (CET)
Jeg giver artiklen et skud. Har et par bemærkninger:
  • Den sidste passage i 'historie'-afsnittet virker meget knudret formuleret.
  • Brug et andet ord end 'outcomes' i 'tegn og symptomer'-afsnittet.
  • 'blodflow' i 'Patofysiologi'-afsnittet.
  • "men reduktionen i blodgennemstrømningen er ikke af sådan en grad som det er i iskemi" bør omformuleres. --Morten1997 (diskussion) 19. mar 2017, 15:59 (CET)
Når du laver rettelser, er det vigtigt at du ikke retter "rigtigt" til "forkert" - det er sket et par gange i din sidste gennemgang. Ellers dejligt at se. Mener dog stadig, at hvis der store problemer med grammatik og tegnsætning bør nomineringen trækkes tilbage - hvilket jeg pt overvejer :) mvh Tøndemageren (diskussion) 19. mar 2017, 16:22 (CET)

Du har tilbagestillet tre redigeringer foretaget af mig; en, hvor du er uenig i en formulering (men som ikke er grammatisk ukorrekt), og to andre. Jeg mener derfor, at jeg trods alt forbedrede artiklen, selvom min redigering ikke var 100 % fejlfri. Den ene af fejlene var en tastefejl i forbindelse med en omformulering af en sætning. At du vil trække artiklens kandidatur tilbage grundet mindre sproglige rettelser synes jeg er drastisk, men det er måske bare mig. --Morten1997 (diskussion) 19. mar 2017, 16:39 (CET)

Har lavet fire rettelser - hvoraf tre var deciderede fejl, og en virkede til at være typo. Men som jeg også skrev, var det dejligt at se rettelserne helt generelt - så kommentaren baserer sig ikke på dem, men mere på, at hvis der generelt er problemer med artiklens grammatik og tegnsætning, så skal den ikke være GA :) Som du måske kan se, skrev jeg det også inden du lavede rettelser :) mvh Tøndemageren (diskussion) 20. mar 2017, 08:24 (CET)
Problemet er måske ikke så udbredt, som jeg først fik det formuleret. Heldigvis er bl.a. tegnsætning et element, som er nemmere at bearbejde end f.eks. indholdsmæssige problemer. mvh --Morten1997 (diskussion) 20. mar 2017, 16:52 (CET)
En hurtig gennemlæsning giver mig ro i, at indholdet overvejende er faktuelt (fagligt) korrekt. Jeg er enig i ovenstående betragtninger om, at en korrekturlæsning med blik for det danske sprog, stavning og tegnsætning kunne være gavnligt, men i det store og hele har jeg ikke svært ved at stemme for denne artikel. --Medic (Lindblad) (diskussion) 21. mar 2017, 01:48 (CET)

Jeg har to kommentarer. Den første handler om indledningen som jeg synes skal ændres, så den dels bliver kortere og dels bliver mere forståelig. Jeg har sammenlignet indledningen med den oprindelige engelske version fra 2008, da den netop var blevet udnævnt til god artikel. Den engelske indledning (der er brugt som udgangspunkt for den danske) er blevet udvidet siden da og er efter min mening ikke længere god. Derfor kunne jeg godt tænke mig at fjerne lidt af indledningen, men vil lige forklare hvorfor, så jeg ikke giver Tøndemageren, der har lagt mange kræfter i oversættelsen fra engelsk, et chok. Det drejer sig om følgende sætninger som jeg ikke synes hører hjemme i en indledning, fordi de involverer for mange detaljer og derfor ikke giver det overblik som er meningen:

  • "Færre end 10 % af idrætsrelaterede hjernerystelser blandt børn er associeret med tab af bevidsthed"
  • "...og på slagmarken er mild traumatisk hjerneskade (mTBI) en mulig konsekvens af eksplosioner tæt på"
  • "...men stræk af axonerne og ændringer i ionkanalerne er involveret. Der er fundet cellulær skade i hjernen hos personer med hjernerystelse, men det kan have været på grund af artefakter fra studierne"
  • "Det antages i øjeblikket, at strukturelle og neuropsykiatriske faktorer begge kan være ansvarlige for effekterne af hjernerystelse."
  • "Der er også en negativ progressionsproces, hvor mindre påvirkninger kan give den samme sværhedsgrad af symptomer som større påvirkninger har givet tidligere."
  • "Gentagne hjernerystelse kan måske øge risikoen senere i livet for demens, Parkinsons sygdom eller depression"

Desuden bør disse sætninger rettes:

  • "Antallet af hjernerystelsesramte kendes ikke præcist, men det skønnes, at mere end seks ud af 1.000 har hjernerystelse på ethvert givet tidspunkt". (Det er årligt 6 ud 1000 der rammes)
  • "Symptomerne inkluderer en variation af fysiske, kognitive og emotionelle symptomer, der måske ikke opdages, hvis de er subtile." (ordene variation og subtile)
  • "... der efterfølgende resulterer i et midlertidigt tab af hjernefunktion, herunder mikrostrukturelle skader, metabolisk uligevægt og inflammation i hjernen." (det fremgår senere i artiklen, at man ikke sikkert ved, hvad der sker med hjernen)

Den anden kommentar drejer sig om udtrykket "mTBI", der er anvendt mange steder i artiklen. Jeg synes i stedet vi skal bruge "hjernerystelse", fordi det er mere almindeligt brugt på dansk. Jeg har googlet "mTBI"og det bruges ikke meget i en dansk sammenhæng.--Weblars (diskussion) 22. mar 2017, 12:47 (CET)

Først er det helt i orden at sætninger skal rettes - men mener ikke der er noget der skal slettes. Hvis det ikke hører hjemme i indledningen (hvilket måske nok er rigtigt), så skal det smides ned i brødteksten :)
Hvad angår mTBI skal det IKKE rettes til hjernerystelse, da hjernerystelse er en delmængde af mTBI, men mTBI er mere end kun hjernerystelse, så det vil være faktuelt forkert at lave denne rettelse.
Sidst, så hører sætningen " "Gentagne hjernerystelse kan måske øge risikoen senere i livet for demens, Parkinsons sygdom eller depression", efter min bedste overbevisning, til i en indledning, da de netop giver et overblik. mvh Tøndemageren (diskussion) 22. mar 2017, 13:16 (CET)
Og det er ikke årligt der er 6 ud af 1.000 der rammes. :) mvh Tøndemageren (diskussion) 22. mar 2017, 13:18 (CET)
Ok, jeg prøver at flytte det ned i teksten i stedet for at slette. Det lyder fornuftigt. Jeg vil heller ikke udsifte mTBI med "hjernerystelse", men hvilke typer hjernerystelser er ikke inkluderet i mTBI? Jeg troede bare, at mTBI var en lægelig term for hjernerystelse. Wikipedia henvender sig ikke specielt til læger, så derfor ville jeg udskifte betegnelsen mTBI med hjernerystelse. I inforboksen står de to som synonymer og i den engelske wiki skriver de at 'In this article, "concussion" and "MTBI" are used interchangeably'. Med hensyn til de "6 ud af 1.000 der rammes af hjernerystelse", så er grunden til at jeg skriver årligt, at det er hvad der stod i 2008-udgaven af den engelske artikel ("the rate at which it occurs annually is not known; however it may be more than 6 per 1000 people"). Ordet "annually" er senere forsvundet, så der nu bare står rate, men jeg tror stadig at man underforstår "årligt". I den danske version fra april 2016 stod der "457 per 100.000 indbyggere per år" (altså 4-5 per 1000). Jeg vil redigere i artiklen en af dagene, så kan vi jo diskutere videre derfra. --Weblars (diskussion) 23. mar 2017, 14:28 (CET)
mTBI er ikke den lægefaglige term - den lægefaglige term er Commotio Cerebri. Vi er enige om at mTBI bruges "interchangeably" med hjernerystelse i mange sammenhænge, men da mange af referencer bruger netop mTBI mener jeg det vil være mere korrekt. Samtidig er mTBI og Hjernerystelse som nævnt ovenfor, ikke nødvendigvis det samme. Der er ikke forskellige typer af hjernerystelse - men du kan godt få en mild traumatisk hjerneskade, uden at det er en hjernerystelse :) Men giv en skud på ændringerne - eventuelt i en sandkasse først hvis det er? mvh Tøndemageren (diskussion) 23. mar 2017, 15:46 (CET)
Konklusion:
Artiklen vedtaget som GA. mvh Tøndemageren (diskussion) 31. mar 2017, 09:59 (CEST)