Wikipedia:Landsbybrønden/Borge, slotte og fæstninger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Borge, slotte og fæstninger[rediger kildetekst]

Kan vi omdøbe kategorien "Slotte i ..." til noget bedre? Jeg har oprettet en temmelig stor mængde artikler om borge og slotte i både England og Wales, og de er kommet i kategorierne Kategori:Slotte i England og Kategori:Slotte i Wales, men jeg synes ikke altid, at de er dækkende. Den danske definition af et slot er mig bekendt, at det skal have været i kronens eje på et tidspunkt, og når jeg hører ordet slot tænker jeg mere på Disney-slottet end en middelalderborg med tykke mure. På engelsk hedder både kategorien og mange af artiklerne castle, men det er en bredere definition, som også kan omfatte store herregårde, kongelige residensslotte, borge og lign. forsvarsværker. Et slot som Château de Versailles kan vist dårligt kaldes en borg, mens en borg som Conwy Castle er mere bastant end et 1800-tals slot. Derfor er mit forslag, at vi omdøber alles vores slots-kategorier (fra Kategori:Slotte efter land), og i stedet kalder den for Kategori:Borge, slotte og fæstninger efter land osv. i forhold til det enkelte lande eller områder. Vi har jo allerede tonsvis af kategorier kalde Bygninger, konstruktioner og anlæg i XXXX, så umiddelbart kan jeg ikke se et problem med en kategori der indeholder flere definitioner af sammenlignelige bygninger. Tænker at Steenth kan assistere med bot-hjælp, såfremt en masse artiklers kategorier skal have skiftet navn. Mvh. Toxophilus (diskussion) 7. feb. 2022, 11:24 (CET)[svar]

Når jeg kigger hurtig på det, så bør det være et navn, som er let at håndtere i forhold til wikidata/interwiki. Og vi har i forvejen Kategori:Borge og Kategori:Fæstningsanlæg med underkategorier. Så jeg har det ikke godt med forslag til navngivning. For det skal helst noget som er let at håndtere også over for andre wiki'er. --Steen Th (diskussion) 7. feb. 2022, 12:23 (CET)[svar]
@Steenth: det er da dejligt, hvis det er nemt at ændre :-) Hvis der ikke er nogle, som modsætter sig mit forslag, kan vi så bare implementere det, og ændre "Slotte i ..." til "Borge, slotte og fæstninger i:::"? Jeg prøver lige at pinge nogle aktive brugere, der måske har en holdning; @MGA73, Zelrin, Nico, Pugilist, Christian Giersing, PHE77, Kjeldjoh, Fnielsen, Zoizit, Villy Fink Isaksen, Ramloser, Amjaabc, Dipsacus fullonum og Økonom: hvad siger I til at ændre kategorinavnet til en lidt brede definition. Mvh. Toxophilus (diskussion) 15. feb. 2022, 09:07 (CET)[svar]
Jeg har igen klar holdning til dette.--Kjeldjoh (diskussion) 15. feb. 2022, 09:47 (CET)[svar]

[redigeringskonflikt

Jeg læser nu Steenths kommentar lidt anderledes :-) Kategori "Slotte i ..." er knyttet til "Palaces in .." på enwp, og vi bør efter min opfattelse holde os til at have slotte i kategorien, og så udskille borge, færstninger m.v. til disse kategorier. Er der overlap mellem bygningens funktion, så kan artiklen placeres i flere kategorier. --Pugilist (diskussion) 15. feb. 2022, 09:59 (CET)[svar]
Først og fremmest tak til Toxophilus for det store arbejde med at oprette artikler om engelske slotte og borge. Det ser spændende ud, og jeg vil glæde mig til at læse - i hvert fald nogle af - de mange artikler. Jeg forstår problematikken. Ved alle former for kategorisering kan der opstå grænsetilfælde. Der findes næppe nogen entydig definition, der kan anvendes til at skelne skarpt mellem et slot og en borg, da nogle bygninger/anlæg ofte har haft en dobbelt funktion. Jeg er dog umiddelbart enig med Pugilist i, at en mulig løsning er at tildele grænsetilfælde flere kategorier. Der skal naturligvis også tages hensyn til, hvilken kobling der er til andre wikier, som Steenth påpeger. Hvad den bedste løsning er, kan jeg dog ikke give et klart svar på. -- PHE77 (diskussion) 15. feb. 2022, 12:23 (CET)[svar]

Vi har lidt en udfordring her fordi de danske og de engelske navne svarer ikke direkte til hinanden.

På dansk har vi

  • Palads: Et palads er en storslået bopæl, der er bolig eller hjemsted for et statsoverhoved eller en anden dignitar som en biskop eller en ærkebiskop.
  • Slot: Et slot er en større anseelig bygning eller herregård, især (men ikke kun) en sådan, der har tilhørt en fyrstelig eller kongelig person. I daglig tale også en almindelig herregård og desuden om en stor, høj bygning eller en stor anseelig privatbolig. For at en bygning i daglig tale bliver kaldt et slot vil den typisk have flere arkitektoniske elementer fra befæstede bygningsanlæg eller borge, f.eks. anseelig højde eller størrelse, tårn(e), skydeskår, tykke mure, voldgrav eller andre forsvarsegnede konstruktioner.
  • Borg Borgen som bygningsværk opstod samtidigt med behovet for at forsvare sig. Forsvarsvolde af jord og træpalisader, senere af murede volde, omkransede en strategisk vigtig bebyggelse, der ofte var magthaverens bolig. Voldene udbyggedes med tårne, fæstninger og garnisoner. En borg adskilte sig fra et slot ved små udvendige vinduer, der var vanskelige at skyde ind ad. Porthvælvingen var lang og smal, så det blev sværere at trænge ind. Den var ofte snoet indad, så der heller ikke kunne skydes gennem den.
  • Fort Et fort er et permanent fæstningsværk der kan afgive ild til alle sider og tilsvarende tåler beskydning fra alle sider.
  • Fæstning/Fæstningsværk: Fæstningsværker er militære konstruktioner og bygninger beregnet til forsvar i krigstid.

På engelsk har vi:

  • en:Palace: A palace is a grand residence, especially a royal residence, or the home of a head of state or some other high-ranking dignitary, such as a bishop or archbishop (Archbishop's Palace).
  • en:Castle: A castle is a type of fortified structure built during the Middle Ages predominantly by the nobility or royalty and by military orders. Scholars debate the scope of the word castle, but usually consider it to be the private fortified residence of a lord or noble. This is distinct from a palace, which is not fortified; from a fortress, which was not always a residence for royalty or nobility.
  • en:Château: A château (French pronunciation: ​[ʃɑˈto]; plural: châteaux) is a manor house or residence of the lord of the manor, or a fine country house of nobility or gentry, with or without fortifications, originally, and still most frequently, in French-speaking regions.
  • en:Fort/en:Fortress/en:Fortification: A fortification is a military construction or building designed for the defense of territories in warfare, and is also used to establish rule in a region during peacetime. The term is derived from Latin fortis ("strong") and facere ("to make").

Palads er typisk en kongelig bolig og det svarer rimeligt godt til det engelske palace. Dvs. det er beboelse og ikke beregnet til forsvar.

Fort/Fæstning er i alt fald et militæranlæg og det svarer rimelig godt til de engelske Fort/Fortress/Fortification. Dvs. det er et anlæg som ikke er beregnet til beboelse.

De store problemer er slot og borg som på dansk er beskrevet som store beboelsesbygninger med forsvarsværker. Castle har forsvarsværker mens Château ikke har det. Men Slot er linket til Château og Borg er linket til Castle.

Hvad vi så skal gøre er derfor lidt besværligt. Jeg har ikke lige et godt bud. --MGA73 (diskussion) 15. feb. 2022, 17:44 (CET)[svar]

Jeg har igen klar holdning til dette Zoizit (diskussion) 24. feb. 2022, 20:50 (CET)[svar]