Wrangell-St. Elias National Park

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Wrangell-St. Elias National Park
Ligger i USA
Område Alaska Alaska
Nærmeste by Copper Center, Valdez-Cordova
Areal 53.321 km²
Oprettet 2. december 1980
Årligt besøgstal 61.085 (2007)
Oversigtskort
Wrangell-St. Elias National Park ligger i Alaska
Wrangell-St. Elias National Park
Wrangell-St. Elias National Park
Wrangell-St. Elias National Parks beliggenhed

Koordinater: 61°N 142°V / 61°N 142°V / 61; -142 Wrangell-St. Elias National Park er en nationalpark, et biosfærereservat og et verdensarvområde i delstaten Alaska i USA. Parken blev etableret 2. december 1980 og er på 53.321 km². Det bjergrige landskab er stedet hvor bjergkæderne Alaska, Chugach og Wrangell-Saint Elias mødes, og som indeholder mange af kontinentets højeste bjerge, bl.a. Mount Saint Elias (5.489 moh.). Andre attraktioner er Bagleyisbræen, vulkanenMount Wrangell og de nedlagte kobbergruber i Kennecott. Flere end 25 procent af parkens vulkanske bjergtoppe er dækket af gletsjere

Vandrere i et pas mellem Mt. Sanford og Mt. Drum.
Foto: Erin McKittrick
Mount Sanford.
Foto: AlaskaTrekker

Nationalparken blev etableret i 1980 som et af i alt femten naturbeskyttelsesområder som blev oprettet samtidig med Alaska National Interest Lands Conservation Act.

Denne park er en af de største nationalparker i USA, og er i areal større end ni af delstaterne. Det meste af parken er vildmark.

Parken blev i 1979 opført på UNESCOs verdensarvsliste som en del af klyngen af naturbeskyttelsesområder Kluane/Wrangell-St. Elias/Glacier Bay/Tatshenshini-Alsek i USA og Canada; parken grænser til Kluane National Park i Canada.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]