Zero Mostel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Zero Mostel

Zero Mostel (Samuel Joel Mostel, 28. februar 1915 i Brooklyn, New York8. september 1977 i Philadelphia, Pennsylvania) var en amerikansk teater- og film-skuespiller. Han er bedst kendt for sine komiske roller i musicalerne Fiddler on the Roof og A Funny Thing Happened on the Way to the Forum, samt rollen som Max Bialystock i spillefilmen Forår for Hitler. Han var sortlistet i 1960'erne.

Mostel var søn af en rabbiner. Mostel læste kunst og engelsk som hovedfag, og arbejdede derefter under depressionen blandt andre som fabriksarbejder og havnearbejder. Siden forlæste han om kunst, og begyndte at male.

Hans professionelle karriere som komiker begyndte i 1942, som standupkomiker på natklubber. Efter nogle måneder begyndte han at optræde i radioen og revyer. I 1943 havde han sin filmdebut i DuBarry Was a Lady. Efter at have gjort tjeneste under anden verdenskrig genoptog han sin teater- og filmkarriere.

Hans karriere blev brat afbrudt på grund af sortlistningen, selv om han under vidneansvar fortalte, at han aldrig havde været medlem af kommunistpartiet. Han havde i flere år svært ved at få arbejde, og begyndte at male igen. I 1958 vendte han tilbage til Broadway. I 1966 begyndte han at indspille film igen, blandt andre medvirkede han i filmatiseringen af flere af sine Broadway-succeser.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]