Æthelfrith af Northumbria

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Æthelfrith af Northumbria
Konge af Northumbria
Regerede 593–616
Forgænger Hussa af Bernicia
Efterfølger Edwin af Northumbria
Ægtefælle Acha af Deira
Børn Eanfrith af Bernicia
Oswald af Northumbria
Oswiu af Northumbria
Oswudu af Northumbria
Oslac af Northumbria
Oslaf af Northumbria
Offa af Northumbria
Æbba af Northumbria
Far Æthelric
Død Idle

Æthelfrith eller Aethelfrith (død ca. 616) var konge af Bernicia ca. 593 til ca. 616, og konge af hele Northumbria fra ca. 604 til ca. 616. Han var søn af Aethelric af Bernicia, og var den første konge som forenede de to kongedømmer Deira og Bernicia. Hans forgænger på tronen var Hussa af Bernicia.

Omkring 598 stod han antagelig bag sejren mod de nordlige briter i slaget ved Catraeth. Dette åbnede vejen for angelsaksisk ekspansion.

Kort over de stammeområder i England omkring år 600

I 603 slog han Aedan af Dalriada tilbage i slaget ved Daegsastan. Æthelfriths styrker led selv store tab i slaget.

Han invaderede Deira i 604, erobrede kongedømmet, og dræbte kong Aethelric. Han giftede sig derefter med Acha, datter af Aella, tidligere konge af Deira. Aellas søn Edwin flygtede til Gwynedd i Wales, og Aethelfrith så ham som en betydelig trussel.

Senere, antagelig i 616, angreb Æthelfrith waliserne, og slog dem i slaget ved Chester. Han massakrerede også munkene fra Bangor, som havde samlet sig for at bede for en walisisk sejr. Krigen skyldtes nok delvist ønsket om at få tag i Edwin, men det havde også en strategisk betydning at hindre kontakt mellem waliserne og briterne fra Strathclyde.

Edwin flygtede til East Anglia, hvor han blev beskyttet af kong Raedwald. Et forsøg på at bestikke Raedwald slog fejl, og der udbrød krig mellem ham og Aethelfrith. Omkring år 616 blev Æthelfriths styrker slået i slaget ved Idle af en hær ledet af Raedwald. Æthelfrith selv faldt i slaget, og Raedwald indsatte Edwin som konge i Northumbria.