7.A

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

7.A er en bog fra 1992 skrevet af Bjarne Reuter. Den blev senere filmatiseret under titlen Skyggernes Hus.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Bogen handler om en 7. klasse, som skal på hyttetur på et gammelt pensionat kaldet ”Pemba”. Der er i alt 11 børn og 2 lærere, Gitte og Finn. Gitte tager op til pensionatet og overnatter. Hun synes, at der er noget besynderligt ved huset. Hun drømmer en mærkelig drøm, og får fornemmelsen af, at en af eleverne er døde eller er et spøgelse. Gitte finder et stykke papir fra en logbog skrevet af Max Savannah, hvor på der står 13 navne.

Finn og Klanen - som består af Johan, Jens og Mouritz - tror, at Gitte og pigerne er skyld i alt det mystiske, der sker på turen. Da Finn prøver at konfrontere Gitte med problem, prøver hun at forklare sig ved at sige, at der er noget mystisk på færde. Finn bliver irriteret over, at hun vedligeholder løgnen, og deres gode makkerskab ødelægges. Senere laver klassen et orienteringsløb, og Finn fortæller til Klanen, hvor skatten og den sidste post er. Mouritz og Gustav går ned i kælderen for at hente skatten, men finder i stedet et svinehjerte i badekarret.

Midt om natten ringer telefonen. Om morgenen spørger Beth, hvem der tog den. Alexander fortæller hende, at han tog telefonen, og det var én, som ledte efter Edward, som ringede. Gitte mener, at personerne på ”Pemba”[bør uddybes] og personer fra klassen har en sammenhæng. Finn og Gitte bestemmer sig for at blive gode venner igen, da de har ansvaret for klassen.

Finn tror, at Anders skjuler noget for ham, og leder derefter efter beviser i Anders' værelse. Da Anders finder Finn, mens han roder rundt i hans ting, fortæller han Finn om Max Savannahs dagbog, og det fotoalbum med et billede af familien Schiøler. På billedet er en lille baby, som hedder Maria Schiøler.

Han havde fundet ud af, at pigen skiftede navn til Frk. Wagner. Hun var klassens gamle klasselærer, men de kan ikke få fat på hende, da hun døde for et år siden, hvor klassen var med til hendes begravelse. Anders samler derefter hele klassen inde på hans værelse. De snakker om alle de underlige ting, der er sket. Da de alle skal hjem, skriver Beth i sin dagbog om dét, der var sket. De 11 børn og 2 lærere blev ikke fundet igen. Bogen er skrevet ud fra Beths dagbog.

Udgaver[redigér | rediger kildetekst]

Bogen blev udgivet som 7.A i 1992. I 2007 blev historien udviklet og genfortalt i bogen Skyggernes Hus med en klar henvisning til den svenske filmatisering fra 1996.

Filmatisering[redigér | rediger kildetekst]

  • Skyggernes Hus (1996)