Aïrbjergene

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Guelta nær byen Timia centrala Aïr giver vand året rundt til den ellers tørre region.

Aïrbjergene (også kendt som Air Massif eller Azbine) er et triangulært bjergsmassiv der ligger i departementet Agadez i det nordlige Niger, i Saharaørkenen, nordøst for byen Agadez, som er områdets vigtigste by.[1] De hæver sig til en højde af mere end 1.830 moh. og den højeste top er Idoukal-en-Taghès på 2.022 meter over havet.[1] Bjergene dækker et areal på 84.000 km2.

I regntiden fra august til oktober opstår i bjergene bække og floder som giver vand til skovbeklædte dele, græsningsland og lavere liggende oaser.[1]

Befolkningen i området omkring Aïr er hovedsageligt tuareger,[1] som lever et nomadeliv og i hovedsaen lever af deres kameler og geder hvorfra de får mælk, kød og skind som siden anvendes i den lokala håndværksproduktion. Landbrugsprodukter fra oaser som Timia og Tabeelot byttes mod tøj eller salt som kommer med kamelkaravaner fra fjernere oaser som Bilma og Fachi.

Aïr er kendt for sine klippemalerier som er fra 6000-tallet f.Kr. til omkring år 1000 e.Kr. I tidligere perioder, var Aïr et pastoralt område, hvilket illustreres med billeder af kvæg og store pattedyr, men i 3000-tallet f.Kr. begyndte ørkenen at brede sig og tuareger fra nord flyttede ind i regionen. Senare kunst viser på krig, med billeder af heste og stridsvogne. Særlig berømt er de fem meter høje Dabous-giraffer, en helleristning opdaget i 1987.

Området Aïr og Ténéré naturreservat blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 1991.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c d Om Aïr i Store norske leksikon hentet 14. november 2010
Bjerg Stub
Denne artikel om et bjerg eller en bjergkæde er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Koordinater: 18°18′N 8°30′E / 18.300°N 8.500°Ø / 18.300; 8.500