ATV (rumfartøj)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Automated Transfer Vehicle
ATV Jules verne - set fra ISS
Beskrivelse
Mission: Forsyninger til Den Internationale Rumstation med brændstof, vand, ilt og eksperimenter.
Besætning: Ubemandet
Kapacitet
Højde: 10,3 meter
Diameter: 4,5 meter
Last: 9000 kg (cirka)
Jules Verne konfiguration
Varighed: Sammenkoblet med Den Internationale Rumstation i seks måneder.
Apogæum: 400 km
Perigæum: 300 km
Banehældning: 51,6 grader
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se ATV. (Se også artikler, som begynder med ATV)

Automated Transfer Vehicle (ATV), er et ubemandet rumfartøj udviklet af Den Europæiske Rumorganisation (ESA).

ATV rumfartøjerne er udviklet med henblik på at bringe forsyninger til Den Internationale Rumstation. Forsyninger som brændstof, vand, ilt og eksperimenter, fartøjets vægt uden last er på cirka 9 ton.

Den Internationale Rumstation kredser i en højde hvor der stadig er en smule luftmodstand. Friktionen vil med tiden nedbremse ISS, der taber 100 m i døgnet. I de lavere højder vil en kraftigere luftmodstand nedbremse ISS yderligere, så den til sidst brænder op i atmosfæren. For at forhindre dette kan ATV-fartøjet bringe rumstationen tilbage til det højere kredsløb. Jævnlige løft af ISS vil forlænge levetiden betragteligt.

Når ATV-fartøjets last er overført til rumstationen vil den fungere som affaldsdepot, efter cirka 6 måneder vil den blive sendt ned igennem Jordens atmosfære for at brænde op ved genindtræden.

Første ATV rumfartøj – Jules Verne[redigér | redigér wikikode]

Første opsendelse af et ATV-fartøj skete d. 9. marts 2008 og blev koblet til rumstationen d. 3. april. Fartøjet er navngivet Jules Verne, opkaldt efter forfatteren Jules Verne.

Jules Vernes vægt med last er cirka 20 ton. [1] Kontrollen med fartøjet vil blive styret af ESA's ATV Control Centre (CNES) i Frankrig. Opsendelsen skete fra den europæiske rumhavn i Kourou (Fransk Guyana).

Jules Verne blev opsendt med Ariane 5-raketten, og kunne nå frem til rumstationen på 2-3 dage, men på den første mission varede turen 8 til 10 dage for at afprøve nogle testmanøvrer i god afstand af rumstationen.

Der blev rapporteret om problemer med motorerne efter opsendelsen d. 9. marts. [2] Problemerne blev hurtigt løst [3] og efterfølgende testmanøvrer var uden problemer.

Jules Verne har opfyldt forventningerne endda lidt udover det forventede, astronauterne har benyttet ATV'en som badeværelse, ikke lige det den var beregnet til, men gæsterne var tilfredse.

Første ATV frakobling og afbrænding i atmosfæren[redigér | redigér wikikode]

Jules Vernes blev frakoblet d. 5. september 2008[10][11], og blev som planlagt sendt ind i Jordens atmosfære d. 29. september 2008 hvor den brændte op som affaldscontainer.

  • 23 september 2008 På grund af orkanen "IKE" var der et mindre nedbrud på NASAs kommunikationssatellit (TDRSS) måtte ESAs kommunikationssatellit Artemis helt overtage kommunikationen med Jules Verne. Normalt kommunikerer begge satellitter med Jules Verne.[12]

ATV-flyvninger[redigér | redigér wikikode]

Opsendes Navn Status
9. marts 2008
4:03 GMT
Jules Verne brændt op
16. februar 2011 Johannes Kepler[13] brændt op
23. marts 2012 Edoardo Amaldi[14] brændt op
5. juni 2013 Albert Einstein[15] brændt op
29. juli 2014 Georges Lemaître[16] Sammenkoblet med ISS

[17][18]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]