A Clockwork Orange

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se A Clockwork Orange (flertydig). (Se også artikler, som begynder med A Clockwork Orange)
A Clockwork Orange
Ambersweet oranges.jpg
Appelsinen (orange) i titlen er et spil på Cockneyudtrykket "as queer as a clockwork orange" og på det malajiske ord for menneske, orang
Originaltitel A Clockwork Orange
Forfatter Anthony Burgess
Oversætter Elsa Gress
Land Storbritannien Storbritannien
Sprog Engelsk
Genre(r) Science fiction
Forlag William Heinemann
Udgivelsesdato 1962
ISBN ISBN 87-7300-022-1

A Clockwork Orange er en science fiction-roman af Anthony Burgess fra 1962, i dansk oversættelse 1972. En filmatisering instrueret af Stanley Kubrick kom 1971.

Bogen, hvis handling udspiller sig i et fremtidigt (1995), mørkt England under russisk indflydelse, er fortalt (ofte forskønnende eller indsmigrende) af med den unge (15 år) Alex, der har sociopatiske tilbøjeligheder til grov vold, sexkriminalitet, mælk med adrenokrom — og klassisk musik.

Alex dømmes efter en stribe voldsforbrydelser til 14 års fængsel for mord, men løslades efter to år, da han har gennemgået en ny adfærdsbehandling – Ludovico-teknikken – som i løbet af to uger gør ham voldsomt dårlig bare ved tanken om vold eller sex. Alex er i slutningen af bogen reduceret til en for omgivelserne helt ufarlig person, ude af stand til at gøre ondt, men dermed også reduceret som menneske.[1]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Burgess, Anthony, En apelsin med urverk, Stockholm 1972: Wahlström & Widstrand,

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

ISSN 0509-5069; 319

  1. ^ "Times' oprindelige anmeldelse af romanen (engelsk)". Arkiveret fra originalen 25. november 2012. Hentet 12. oktober 2013. 
BogSpire
Denne bogartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.