Aaby Sogn (Aarhus Kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Aaby Sogn (Aarhus Kommune)
ÅbySogn.png
Åby Sogn, Århus Amt
Oplysninger
Stift Århus Stift
Provsti Århus Vestre Provsti
Pastorat Åby Pastorat
Kirke(r) Gammel Åby Kirke
Åbyhøj Kirke
Kommune Aarhus Kommune
Indbyggere 12.649 (2021)[1]
Medlemmer af Folkekirken 8.878 (2021)[1]
Medlemsandel 70,2 %
Hjemmeside https://www.åby-sogn.dk Rediger på Wikidata
Sogneportalen sogn.dk
J.P. Trap Kongeriget Danmark Aaby Sogn (Aarhus Kommune)
Sognenummer 8122
DigDag digdag.dk Rediger på Wikidata
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Aaby Sogn. (Se også artikler, som begynder med Aaby Sogn)

Aaby (indtil ca. 1300: Aby) betyder 'byen ved åen', dvs. ved Aarhus Å, er et bymæssigt område i Aarhus ca. 4 km vest for Århus Domkirke. Det ligger på den nordlige skråning mod ådalen og grænser op mod Brabrand, Hasle, Aarhus C og Viby. Indtil kommunalreformen i 1970 var området en selvstændig kommune med et økonomisk og socialt velfungerende styre. I dag er området en del af Aarhus Kommune, hvor det fungerer som en mellemting mellem en forstad og et integreret bykvarter (omtrent som Valby i Københavns kommune).

Forstaden er i dag ét sogn med to kirker, Gammel Åby Kirke i den ældste del af sognet, og Åbyhøj Kirke i den nye del. Den er en del af Hasle Herred (Århus Amt), Århus Stift og Aarhus Politikreds.

Aaby har op til den sidste del af det 20. århundrede haft to bådehavne, og man brugte disse til sivsejlads og til fiskeri. De var også udflugtsmål, når man en sommereftermiddag sejlede op langs Aarhus Å mod Brabrand Sø.

Aabys historie[redigér | redigér wikikode]

Udsigt fra Gammel Aaby Kirke mod nord. Åbyhøj Kirke ses ved horisonten til højre.

Gammel Aaby var bebygget i tiden før 800 e.Kr. Det er den ældste havn i Aarhus-dalen (se mere om Aarhusegnens historie), indtil fjordindløbet sandede til, og havnen derefter blev lagt ved åens udmunding i Aarhus-bugten. Aaby omtales første gang i biskop Skjalm Vognsens gavebrev. Han arvede gods i Aaby efter sin bror, og skænkede dette omkring 1210 til Aarhus Domkapitel[2]. Bønderne i Middelalderens Aaby var derfor fæstere under aarhusbispen. En del af deres landgilde var en årlig leverance af laks fanget i den dengang meget rene Aarhus Å.

Et gyldent krucifiks fra den gamle Aaby Kirke er fra ca. 1050 og er Danmarks ældste. Det befinder sig nu på Nationalmuseet, men en kopi findes i Gl. Åby Kirke samt i Sct. Nicolaj Kryptkirke krypt under Vor Frue Kirke i Aarhus.

Bydelen Åbyhøj ligger ca. 60 meter højere end Aaby. Den opstod i løbet af 1870-80'erne på begge sider af landevejen Aarhus-Silkeborg, som blev anlagt i 1854. I begyndelsen kaldte man stedet for "Valby", ligesom bydelen i København, men i 1902 vedtog sognerådet, at det skulle hedde "Åbyhøj" [3]. Den betegnelse kom med tiden til at dække hele området, inklusive den sydlige del, som efterhånden kom til at hedde "Gammel Aaby".

I det 20. århundrede havde sognet både jernstøberi, værktøjsfabrik, møbelfabrik, konvolutfabrik, rammefabrik, og ikke mindst Frichs fabrikker siden 1912. Der var biograf og folkebibliotek og sognet havde eget gasværk og renseværk (med udløb i Brabrand sø). I årene under og efter 2. verdenskrig tjente et stort område ved åen som kuldepot for DSB ("kulgården").

I dag bruges kvarteret mest til beboelse, transportvirksomhed og handel. Der findes dog også helt moderne IT-virksomheder, som er samlet i og omkring "Frichsparken", de tidligere Frichs fabrikker. I sognet findes to folkeskoler, Åby Skole og Gammelgårdsskolen, henholdsvis ved Gammel Åby Kirke og Åbyhøj Kirke. Åby er i dag afskåret fra Aarhus Å af flere jernbanespor, men der er adgang til naturområdet i den sydlige ende af Åby i industrikvarteret.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Statistikbanken Folketal den 1. i kvartalet efter sogn og folkekirkemedlemskab (dansk)
  2. ^ Niels Nielsen, Peter Skautrup og Therkel Mathiassen: J.P. Trap DANMARK, bd. VIII, 1964 side 195
  3. ^ Denne, den ældste del af bebyggelsen, kan endnu afgrænses ved gadenavnene: Mens de første gader har allénavne (Kastanjeallé, Birkeallé osv.), bærer de senere nordiske gudenavne med vedføjet "-gade" (Hejmdalsvej, Hermodsvej osv.)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 56°09′03″N 10°09′34″Ø / 56.1507°N 10.1595°Ø / 56.1507; 10.1595