Aalborg-Nørager Jernbane

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Nørager Station (nu nedrevet)

Aalborg-Nørager Jernbane var en jernbanestrækning, der var med i den store jernbanelov fra 1918, men ikke blev anlagt. Banen skulle være 63,3 km lang og have 15 stationer.

Planlagte standsningssteder[redigér | rediger kildetekst]

Banen skulle mellem Aalborg og Sønderholm gå mere direkte end Hvalpsundbanen og uden dens kraftige stigninger. Der var endda tale om at nedlægge den såkalde "bjergbane" mellem Svenstrup og Sønderholm og lade Hvalpsundbanen benytte Nøragerbanens spor mellem Aalborg og Sønderholm. Nøragerbanen ville blive en hård konkurrent til Hvalpsundbanen, som derfor også ville tage sig godt betalt for udvidelsen af Sønderholm Station og ansættelsen af mere personale.

Jernbanekommissionen fra 1923, som skulle vurdere lovens projekter, mente at Nøragerbanen måske kunne bære sin egen drift, men ikke forrente den investerede kapital. Pga. konkurrencen med Hvalpsundbanen og DSB's strækning Hobro-Aalborg frarådede kommissionen at anlægge banen.

Svenstrup-Nørager[redigér | rediger kildetekst]

Der har også været et kortere projekt på ca. 41 km med den mere direkte linjeføring Svenstrup-Godthåb-Guldbæk-Øster Hornum-Hjeds-Suldrup-Sønderup-Haverslev-Mejlby-Nørager.[1]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  • Hans Jørn Fredberg og Poul Thor Hansen: Aalborg-Hvalpsund Jernbane, Dansk Jernbane-Klub nr. 58, 2009, s. 229 og 232