Abbé Pierre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Abbé Pierre

Personlig information
Kæle/øgenavn Castor méditatif, Le père, l'Abbé Pierre Rediger på Wikidata
Født Marie Joseph Henry Grouès Rediger på Wikidata
5. august 1912 Rediger på Wikidata
4e arrondissement de Lyon, Frankrig Rediger på Wikidata
Død 22. januar 2007 (94 år) Rediger på Wikidata
5. arrondissement i Paris, Frankrig Rediger på Wikidata
Dødsårsag Lungebetændelse Rediger på Wikidata
Gravsted Esteville Rediger på Wikidata
Nationalitet Frankrig Fransk
Politisk parti Mouvement républicain populaire Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted couvent des Capucins de Crest Rediger på Wikidata
Medlem af Scouts de France,
Emmaüs Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Catholic military chaplain[1], teolog, med i den franske modstandsbevægelse, katolsk præst, politiker Rediger på Wikidata
Arbejdssted Paris Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Officer af Æreslegionen (1981),
Kommandør af Æreslegionen (1987),
Storofficer af Æreslegionen (1992),
Storkors af Æreslegionen (2004),
Ridder af Æreslegionen (1946) med flere Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Abbé Pierre med fødenavnet Henri Antoine Grouès (født 5. august 1912, død 22. januar 2007) var en fransk katolsk præst og grundlægger af Emmaüs-foreningen, der arbejder for at hjælpe fattige, hjemløse og flygtninge.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Henri Antoine Grouès blev født i Lyon og gik i 1930 i kloster for at blive munk. Han blev imidlertid lungesyg under opholdet, hvilket umuliggjorde det anstrengende liv i klosteret. Han gik i stedet på præsteseminariet og blev ordineret som præst i 1938.

Under 2. verdenskrig gik han aktivt ind i den franske frihedsbevægelse, og under dette arbejde brugte han flere dæknavne, herunder Abbé Pierre, der kom til at hænge ved efter krigens afslutning. Det skal bemærkes, at selv om "abbé" ganske nærliggende betyder "abbed", så bruges titlen også om præster i Frankrig.

I tiden efter krigen blev Abbé Pierre indvalgt i det franske parlament, men han arbejdede også på græsrodsniveau og grundlagde i 1949 Emmaüs-foreningen. Denne forening kaldes ofte for "klunserne", og den har fået afdelinger i en lang række lande, herunder Danmark.

Abbé Pierre opnåede med sin uegennyttige indsats en uhyre stor popularitet i Frankrig, hvor han gang på gang blev valgt som den mest populære franskmand – endog foran store sportsnavne som Zinedine Zidane. Populariteten led ikke større skade, selv om Abbé Pierre ikke har lagt skjul på sit venskab med den velkendte holocaust-benægter, filosoffen Roger Garaudy. I visse kredse har det endvidere heller ikke været velset, at han havde et nært forhold til den progressive biskop Jacques Gaillot, samt at han både gik ind for homoseksuelles ret til adoption samt i adskillige tilfælde havde brudt sit katolske kyskhedsløfte ved at have sex med forskellige kvinder.

For sit arbejde modtog han adskillige hædersbevisninger, og han var i flere år kandidat til at modtage Nobels fredspris, dog uden at få den. Han var aktiv næsten til det sidste, men måtte til sidst give op i en alder af 94 år for lungebetændelse.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.