Afonso de Albuquerque

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Afonso de Albuquerque

Personlig information
Født 1453 Rediger på Wikidata
Alhandra, Portugal Rediger på Wikidata
Død 16. december 1515 Rediger på Wikidata
Gamle Goa, Goa, Indien Rediger på Wikidata
Gravsted Lissabon Rediger på Wikidata
Far Gonçalo de Albuquerque, herre af Vilaverde dos Francos Rediger på Wikidata
Mor Dona Leonor de Menezes Rediger på Wikidata
Familie António de Ataíde (fætter) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Opdagelsesrejsende Rediger på Wikidata
Arbejdssted Portugisisk Indien Rediger på Wikidata
Signatur
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Afonso de Albuquerque (Afonso d'Albuquerque eller Alfonso de Albuquerque) (født 1453 i Alhandra nær Lissabon i Portugal, død 16. december 1515[1] på havet og begravet i Goa i Indien) var en fremstående portugisisk søfarer, opdagelsesrejsende og admiral, af stor betydning for de portugisiske interesser i Indien.

Albuquerque var ved illegitime kærlighedsforbindelser knyttet til det portugisiske hof under Afonso V, hvor han også selv voksede op. Efter at have tjent det kongelige, bl.a. i Afrika, begav han sig først i 1503 mod Østindien. Ekspeditionen rundede Kap Det Gode Håb uden tab, og vel fremme i Indien opbyggede de et godt forhold til den lokale rajah og fik således tilladelse til at bygge et portugisisk fort i Cochin.

Den første ekspedition til Indien vendte tilbage i 1504, og resultaterne af denne rejse gav Albuquerque tilgang til større resurser til hans anden ekspedition. Den indledte han i 1506 sammen med Tristan da Cunha. Ekspeditionen gik til angreb på arabiske kolonier i Østafrika. Derefter skiltes Albuquerque og da Cunha fra hinanden. Albuquerque sejlede så mod Ormus i en Persiske Bugt, hvor han gik i land før han fortsatte mod Malabarkysten i Indien. Hvor han ankom sent i 1508.

Da Albuquerque på kongelig foranledning skulle afløse Francisco de Almeida, stødte han på problemer, da Almeida nægtede at lade sig afløse og derfor smed Albuquerque i fængsel, hvor han blev i tre måneder inden han fik hjælp fra hjemlandet.

Albuquerque indledte dernæst sine militære ekspeditioner til lands i Indien med et mislykket angreb på Calicut i januar 1510. Derefter fortsatte han nordover og angreb Goa, som han erobrede.

Derefter vendte Albuquerque sin interesse mod Melaka-sultanatet, som blev erobret af portugiserne den 24. august 1511 efter hårde kampe. I 1512 satte Albuquerque igen kursen mod Malabarkysten, men undervejs blev hans flåde ramt af uvejr: Hele krigsbyttet fra Melaka gik tabt, og Albuquerques flagskib havarerede.

På ordre fra Portugal skulle Albuquerque herefter begive sig til Aden, som portugiserne belejrede i 1513. Han begav sig i denne sammenhæng som første europæer ind i det Røde Hav fra øst. Inden han for sidste gang vendte tilbage til Indien erobrede han Ormus i 1515, og gjorde det til et lydrige.

Lige før ankomsten til Goa modtog Albuquerque meldingen om, at han skulle afløses som øverstkommanderende i Indien af Lopo Soares de Albergaria, hans værste personlige fjende. Men før magtoverdragelsen fandt sted, døde han.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Afonso de Albuquerque". Gravsted.dk.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.