Ajax (rengøringsmiddel)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Ajax. (Se også artikler, som begynder med Ajax)
Ajax-logoet

Ajax er et varemærke for rengøringsprodukter, der blev indført af Colgate-Palmolive i 1947 for en pulveriseret husholdnings-og industriaffalds rengøringsmiddel. Det var et af virksomhedens første store mærker.[1] Rengøringsmidlets ingredienser omfatter natrium dodecylbenzenesulfonat, natriumcarbonat og kvarts.[2]

Ajax navnet blev overført til en gruppe af rengøringsmidler og vaskepulvere, en produktgruppe, der opnåede betydelig succes i 1960'erne og begyndelsen af 70'erne. Ajax universalrengøringsmiddel med ammoniak, der blev introduceret i 1962, var den første store konkurrent til Procter & Gamble ' s Mr. Clean (introduceret i 1958). Ajax' succes som de såkaldte "Hvide Tornado" tvang Procter og Gamble til i 1963 at indføre sit eget rengøringsmiddel med ammoniak, Top Job. 

En lang række rengøringsprodukter blev introduceret i Nordamerika fra 1940'erne og til 1970'erne. I dag sælger Colgate-Palmolive i Nordamerika blot to produkter under brandet Ajax; det oprindelige rense og produktet Ajax Dishwashing Liquid. Colgate-Palmolive solgte i 2005 brandet til brug for vaskemidler i Nordamerika til Phoenix Brands. 

Australien og New Zealand er Ajax' produkter 'Spray n' Wipe' blandt markedslederne.[3]

Markedsføring[redigér | rediger kildetekst]

Produkter fra Ajax

Det oprindelige Ajax slogan for rensepulveret var "Stronger than dirt!" ("Stærkere end skidt!"), en henvisning til den muskuløse helt Ajax i den græske mytologi. Nogle Ajax opvaskemidler har i dag det varemærkebeskyttede slogan "Stronger than grease!" ("Stærkere end fedt!"), hvilket kan være et ordspil på "Grækenland".[4] Navnet Ajax kan også henvise til et gammel britisk navn for toilet, "the jakes".[5] Et andet tidligt slogan var "Ajax... skummende sæbe!"

Den første slogan blev brugt igen for Ajax Vaskemiddel, da det blev indført i begyndelsen af 1960'erne, i annoncer med en rider på en hvid hest. I slutningen af The Doors' sang "Touch Me", siger Jim Morrison sloganet "Stronger than Dirt".

I Storbritannien optrådte skuespilleren Ann Lancaster i tv-reklamer med sloganet, "It cleans like a white tornado". Colgate ophørte i 1996 med at reklamere for mærket i Storbritannien.[6]

Mærket markedsføres forsat i Danmark og i det øvrige Europa af Colgate-Palmolive.[7]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ The History of Soaps and Detergents (Webside ikke længere tilgængelig), About.com
  2. ^ Product Name: Ajax Scouring Cleanser.
  3. ^ Home care in New Zealand, Euromonitor report, July 2010.
  4. ^ Ajax - 100% Grease Removal. Guaranteed*
  5. ^ If Walls Could Talk, BBC Four documentary programme, 9 p.m., 20 April 2011.
  6. ^ Axe looms over AJAX as Colgate ditches support, Marketing Week, 19 Jan 1996.
  7. ^ "Ajax jingle to return with Paula Duncan reprising character of frantic housewife". Mumbrella. Hentet 17. december 2015.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]