Aker Brygge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Aker Brygge, august 2005
Aker Brygge, hjørnebygningen mod Rådhuspladsen.

Aker Brygge er et område og et indkøbscenter i bydelen Frogner i Oslo. Det ligger på vestsiden af Pipervika, på det tidligere værftsområde, Akers Mekaniske Verksted AS, som blev nedlagt i 1982. Før værkstedet etablerede sig her i 1854, blev området kaldt Holmen. Det var et gammelt landbrugsareal hvor nogen industribedrifter etablerede sig og en forstadsbebyggelse voksede frem tidligt i 1800tallet.

Udbygningen af Aker Brygge blev gennemført i fire trin af ejendomsselskabet Aker Eiendom AS. En del gamle industribygninger blev revet ned, mens flere af de store værkstedshaller blev ombygget til forretningslokaler. Første byggetrin stod færdig i 1986 med Telje, Torp og Aasen som arkitekter. Fjerde og sidste byggetrin, forsikringsselskabet Storebrands nybyggeri mod Munkedamsveien, stod færdig i 1998.

Området består af et indkøbscenter med butikker og restauranter, biograf, kontorlokaler og lejligheder. Der udover findes der en lystbådshavn og en terminal for Nesoddbåtene i området. Hele ejendomsmassen er på 260 000 m². Hvert år har Aker brygge cirka 6 millioner besøgende.

Gaderne på Aker brygge er Beddingen, Bryggegata, Bryggepassasjen, Dokkveien, Fjordalléen, Grundingen, Holmens gate, Koøyet, Riggergangen, Sjøgata, Stranden og Støperigata. Kajen langs Pipervika hedder Tingvallakaia. Mod Tjuvholmen ligger Bryggetorget.

Aker brygge og Rådhuspladsen i Oslo, set fra Akershus slot
Ankeret fra Blücher (svær krydser) er i dag udstillet på Aker Brygge
Bryggetorget
Foto: Helge Høifødt


Eksterne Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Koordinater: 59°54′35″N 10°43′36″Ø / 59.9097°N 10.7267°Ø / 59.9097; 10.7267