Akropolis

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler akropolis generelt. Opslagsordet har også en anden betydning, se Akropolis, Athen.
Akropolis i Athen.

Akropolis (Græsk acro, Høj, polis, by"), bogstaveligt talt Højeste by. Tidlige bosættere valgte af forsvarsmæssige grunde højt placerede områder ofte en bakke med stejle sider. Disse tidlige forsvarsværker blev i mange dele af verden til kernen i store byer, som voksede op på de omkringliggende lavere områder.

Ordet "Akropolis" er oprindeligt græsk og sammenkædes primært med de græske byer (Athen, Argos, Theben, og Korinth med dennes Akrokorinth). Men oprindelsen kan henføres til alle den slags forsvarsværker (Rom, Jerusalem, Celtic Bratislava, adskillige i Lilleasien, og Castle Hill ved Edinburgh).

Det mest kendte eksempel er Akropolis, Athen som, pga. sin historiske betydning og de berømte bygninger som er rejst her, er almindeligt kendt som bare "Akropolis".

Pga. dens klassiske græsk-romerske stil er ruinerne af Mission San Juan Capistrano's "Great Stone Church" (i Californien) blevet kendt som den "Amerikanske Akropolis".

Akropolis er i dag et af verdens mest kendte ruiner. I gamle dage var Akropolis en landsby og ikke en kæmpe ruin. Landsbyen hed Thegos. Den lå i hovedstaden Athen. Grunden til at der ligger en landsby i en by er at nogen folk i Athen ville bo for sig selv.

Akropolis i Athen fra syd-vest med Propylea og Nike-templet (venstre midte) og Herodes Atticus teatret (nederst til venstre).

Rundt omkring verden er der opstået andre navne for den slags højtliggende forsvarsværker som ofte styrkes af en naturlig god beliggenhed: citadel eller Alcazar. I det centrale Italien samler mange små landsbyer sig stadig om foden af en befæstet bebyggelse kendt som "La Rocca".

Ordet "Akropolis" bruges også til at beskrive det centrale kompleks af overlappende konstruktioner, såsom plazaer og pyramider i mange Maya-byer inkl. Tikal og Copán.

Kort sagt var Akropolis et effektivt forsvarssystem for de gamle grækere, idet det var et næsten uindtageligt naturligt fort. Akropolis havde også mange andre fordele fx ly og ferskvandskilder, som sørgede for tilgængelig føde. Det var også et religiøst samlingspunkt, hvor de gamle grækere udlevede deres avancerede arkitektur og hengivenhed for deres religiøse overbevisning. Denne fantastiske geologiske konstruktion gav det græske folk fordele i mange år.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: