Albert Haelwegh

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Albert Haelwegh
Født 1620 Rediger på Wikidata
Deventer, Holland Rediger på Wikidata
Dåbsdato 1. januar 1621 Rediger på Wikidata
Død 28. august 1673 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Gravsted Holmens Kirkegård Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Gravør, tegner Rediger på Wikidata
Arbejdssted København Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Regum Daniæ Icones
Fantasiportræt af sagnkongen Gorm I 'Grandævus' (sandsynligvis den af Saxo angivne far til kong Gøtrik) i Regum Daniæ Icones (1646)

Albert Haelwegh (døbt 1. januar 1621 i Deventer, Nederlandene, død 28. august 1673 i København) var en dansk kobberstikker, bror til Adriaen Haelwegh.

Haelwegh var nederlænder, hvilket især hans broders fornavn, der var populært i dette land, bekræfter. Haelwegh har uden tvivl i udlandet tilegnet sig den udmærkede dygtighed i kobberstikkerkunsten, der gjorde ham til en af datidens fremtrædende mestre, ikke blot i Danmark, og også hans betydning for fædrelandet var meget stor i personalhistorisk henseende som følge af den række portrætter af samtidige stormænd, hans i sine gravstik har gengivet.

Liv og gerning[redigér | rediger kildetekst]

I 1647 blev han kongelig kobberstikker og samme år desuden Københavns Universitets, og fra 1655 fik han 200 rigsdaler årlig, mod at han uden yderligere betaling skulle udføre alt det kobberstikkerarbejde, kongen måtte ønske. I 1670 havde han, som var gift med Anne Hansdatter, en søster til maleren Abraham Wuchters' kone, en langvarig strid med denne svoger, dels om gensidigt udlæg, dels om en arv efter Wuchters' afdøde hustru.

Haelwegh nævnes sidste gang i de kongelige regnskaber under 15. marts 1673 for et tilgodehavende af 28 rigsdaler. Omtrent et halvt år efter var han død, thi under 4. september 1673 meddeles kongelig tilladelse til, at hans lig efter datidens skik måtte begraves om aftenen.

Værker[redigér | rediger kildetekst]

Der kendes fra tiden 1643-72 91 blade stukket af Haelwegh, nogle af disse i stort format og næsten udelukkende bestående af portrætter efter malerne Karel van Mander, Wuchters, Hinrich Ditmar og flere, samt kobberstik til Simon Paullis Flora Danica og et anatomisk blad (ukendt værk). Portrætterne omtales i Suhms Nye Samlinger til den danske Historie bind IV.

Haelwegh udførte desuden 102 kobberstik af danske konger fra sagnkongen Dan til Christian 4. i bogen Regum Daniæ Icones fra 1646.[1] Bogen indholder både fantasiportrætter af de tidligste konger såvel som autentiske, der enten er originale eller baseret på andre værker.

Regum Daniæ Icones
Portræt af Christian 4. i Regium Daniæ Icones (1646)

Gravsted[redigér | rediger kildetekst]

Han er begravet på Holmens Kirkegård.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]