Heinrich Dittmers

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Heinrich Dittmers

Heinrich Dittmers self-portrait.jpg

Personlig information
Født 1625 Rediger på Wikidata
Hamborg, Tyskland Rediger på Wikidata
Død 1677 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Arbejdssted Hamborg (1658), København (1665-1677), Nordlig Nederlandene, Venedig Rediger på Wikidata
Genre Portræt Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Heinrich Dittmers eller Henderick Dittmars/Dithmar (formentlig født i Hamborg1677 (begravet 19. maj 1677 i København)) var en tysk maler og kobberstikker, som var hofmaler i Danmark.

Han skal have rejst både i Italien og Holland og synes fornemmelig uddannet under hollandsk indflydelse. Ca. 1665 kom han til Danmark og virkede her for det danske hof i historie- (som "Schilderer") og i portrætfaget (som "Contrefeyer"); 1665 malede han Eneboeren i sin Hule (dvs. Portræt af vokspoussereren Abraham Simon; nu i Statens Museum for Kunst), fem år senere det store billede Frederik III på paradeseng (Roskilde Domkirke). Først 9. december 1674 fik han dog bestalling som egentlig hofkontrafejer.

Der findes ret mange billeder af Dittmers i Danmark, en hel række i Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, endvidere på Rosenborg Slot, Rosenholm, Gavnø. I Hamborgs Kunsthalle ses Hyrdernes Tilbedelse, i Mauritshuis i Haag et mandsportræt. Der kendes to portrætstik, udførte af Dittmers (Christian V m. v.). Flere af Dittmers' værker er blevne stukne af Johan Martin Preisler og andre. I Den Kongelige Kobberstiksamling i København ses formentlig hans selvportræt i tegning.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.