Aleksej Antonov

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Aleksej Innokentjevitj Antonov (Алексей Иннокентьевич Антонов; 9. september 189616. juni 1962) var en general i den sovjetiske hær, som blev tildelt sejsordenen for sin indsats i 2. Verdenskrig.

Indholdsfortegnelse

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Antonov blev født i Hrodna, som søn af en officer i zarens armé. Antonov tog eksamen fra militærakademiet i Frunze i 1921 og sluttede sig til den Røde Hær under den Russiske borgerkrig. Han blev instruktør på militærakademiet i Frunze i 1938.

I 1941 blev Antonov stabschef for den sovjetiske sydvestfront og den sovjetiske sydfront. Året efter blev han vicegeneralstabschef for de sovjetiske styrker og leder af operationsdirektoratet. Hans opgave bestod i at være bindeled til andre officerer og informere Stalin om den militære situation.

I 1944 var Antonov ordførende og han deltog i såvel Jalta som Potsdamkonferencen. På Jaltakonferencen orienterede han de vestallierede om hvordan de allierede kunne hjælpe Sovjetunionen ved bombeangreb mod kommunikationslinjer, hvilket førte til Luftbombardementet af Dresden i 1945.

Efter krigen blev Antonov viceøverstkommanderende for det transkaukasiske militærdistrikt. I 1955 blev han stabschef for de samlede styrker i Warszawa-pagten. Han beholdt denne post indtil sin død i 1962.

Familie[redigér | redigér wikikode]

Antonov var gift med den berømte ballerina Olga Vasiljevna Lepesjinskaja[1].

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Bonn, Keith E. (2005). Slaughterhouse: Handbook of the Eastern Front. 

Noter[redigér | redigér wikikode]