Førerhan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Alfa-han)
Gå til: navigation, søg

En førerhan eller alfahan er den førende han i en dyreflok. Hos visse dyrearter som f.eks. ulve ledes flokken af et førerpar bestående af en førerhan og en førerhun. Dette par refereres sommetider til som et førerpar. I nogle grupper er førerhanner og førerhunner overrepræsenterede i populationens genetiske materiale, da stærke og dominerende individer generelt får flest chancer til at parre sig, og dermed føre deres gener videre.

Begreberne alfahan og alfahun bruges også i overført betydning om personer med høj status og socialt dominerende adfærd.

Førerhanner hos bestemte arter[redigér | redigér wikikode]

Chimpanser viser flokkens alfahan ærbødighed ved rituallignende gestus, såsom at bukke for ham, lade ham gå forrest i processioner samt stå ved siden af ham ved udfordringer.

Hos ulve har alfaen ret til at spise først af et nedlagt bytte, og løber også først i jagten hvor ingen anden ulv bevæger sig foran alfaens skulder. Alle andre ulve i koblet skal vise underdanighed i nærheden af alfaen – sænket hoved og hale, tilbagelagte ører og sammenknebne øjne.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Forstavelsen ”alfa-” er taget fra navnet på det græske bogstav α (alfa), som er det første tegn i det græske alfabet. (Det indgår også i ordet ”alfabet”.) Betydningen af alfahan bliver hermed ”den han der kommer først eller står først i rækken”.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Dyr Stub
Denne artikel om dyr er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.