Førerhan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

En førerhan eller alfahan er den førende han i en dyreflok. Hos visse dyrearter som ulve ledes flokken af et førerpar: en førerhan og en førerhun. I nogle grupper er førerhanner og førerhunner overrepræsenterede i populationens genetiske materiale, da stærke og dominerende individer generelt får flest chancer til at parre sig og dermed føre deres gener videre.

Begreberne alfahan og alfahun bruges i overført betydning om personer med høj status og socialt dominerende adfærd.

Førerhanner hos bestemte arter[redigér | rediger kildetekst]

Chimpanser viser flokkens alfahan ærbødighed ved rituallignende gestus som at bukke for ham, lade ham gå forrest i processioner samt stå ved siden af ham ved udfordringer.

Hos ulve har alfaen ret til at æde først af bytte, og løbe først i jagten, hvor ingen anden ulv går foran alfaens skulder. Alle ulve i koblet viser underdanighed i nærheden af alfaen – sænket hoved og hale, tilbagelagte ører og sammenknebne øjne.

Etymologi[redigér | rediger kildetekst]

Forstavelsen ”alfa-" er taget fra navnet på det græske bogstav α (alfa), som er det første tegn i det græske alfabet. (Det indgår også i ordet ”alfabet”.) Betydningen af alfahan bliver hermed ”den han der kommer først eller står først i rækken”. Omega er det sidste bogstav, og hanner i udkanten kaldes omegahanner.[kilde mangler]

DyrSpire
Denne artikel om dyr er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.