Almindelig borebille

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Voksen almindelig borebille

Almindelig borebille (Anobium punctatum) kaldes også for træorm.

Billen starter sit liv som æg lagt på gammelt eller fugtigt træ, og klækkes efter 3-4 uger. Larven tygger sig ned i træet og efterlader såkaldt boremel. Larverne bliver 5-6 mm lange, og dette stadium tager 4 til 8 år afhængig af temperatur, fugtighed og træets egenskab. Hvis træets fugtighed falder til under 11%, stopper larvens udvikling. Den voksne borebille er 3-5 mm lang, den er brun og har punktstriber på dækvingerne. Den voksne bille fremkommer sidst i juni og begyndelsen af juli og kravler rundt på det træ de har levet i. De kan desunden flyve. Billen lever typisk i et par uger, og lægger 20-60 æg.

Bekæmpelse[redigér | redigér wikikode]

Nogle snylterhvepse lever af borebillens larve, hvor de lægger æg i larven. Hvepselarverne lever så som snyltere i borebillelarverne. Billearten "Opilo mollis" lever både som larve og voksen af borebillelarverne samt af de voksne borebiller. Disse biller jagter larverne gennem deres egne gange og kan derfor lave "muldvarpeskud" af boremel.

Træbeskyttelsesmidler kan påsmøres eller sprøjes på en gang årligt – helst i maj – og desuden kan (mindre) emner opvarmes til 55 grader.

Et gammelt husråd anbefaler petroleum, men medmindre man ligefrem drukner larverne har det ingen effekt – heller ingen dokumenteret langtidsvirkning.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Danmarks Jordbrugsforskning

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: