Almindelig skægtand

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Alm. skægtand
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Underrige Embryophyta (Stængelplanter)
Division Bryophyta (Mosser)
Klasse Bryopsida Bladmosser
Underklasse Dicranidae
Orden Pottiales
Familie Pottiaceae
Slægt Barbula
Art Alm. Skægtand
Videnskabeligt artsnavn
Barbula unguiculata
Hedw.
Hjælp til læsning af taksobokse

Alm. skægtand (Barbula unguiculata) er et mos, der vokser på neutral eller kalkholdig jord og er meget udbredt i Danmark. Man finder den langs vejkanter og andre åbne steder med forstyrret jord. Den er udbredt overalt på den nordlige halvkugle.

Alm. skægtand danner løse eller tætte tuer, der kan variere i farve fra grønne til svagt brunlige, men de er som regel iøjnefaldende lysegrønne. Stænglerne er op til 3 cm lange. De tungeformede blade er oprette eller udstående, i tør tilstand dog tiltrykte og snoede. Bladene er brodspidsede, idet ribben løber ud i en kort, påsat spids. Bladranden er tilbagerullet i en del af dens længde, oftest den nederste del. De øvre laminaceller er runde eller kvadratisk formede og papilløse. De går gradvist over i mere rektangulære og gennemsigtige celler mod bladbasis. Den røde seta bærer oprette, cylindriske kapsler, som har peristomtænder, der er snoet flere gange om sig selv. Det er disse snoede tænder, der har givet den sit danske navn.


Søsterprojekter med yderligere information:


Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Hallingbäck, Tomas: Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. (AJ 6-23), Bladmossor: Kompaktmossor – kapmossor. Bryophyta: Anoectangium – Orthodontium, 2008, ISBN 978-91-88506-64-1 side 88-89.
  • Andersen, A.G. et al.: Den danske mosflora. I. Bladmosser, 1976, Gyldendal, ISBN 87-01-30371-6.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


BotanikSpire
Denne botanikartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.