Alperøn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Alpe-Røn)
Gå til: navigation, søg
  Alpe-Røn ?
Sorbus-chamaemespilus-habit.JPG
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Rosales (Rosen-ordenen)
Familie: Rosaceae (Rosen-familien)
Slægt: Sorbus (Røn)
Art: S. chamaemespilus

Alpe-Røn (Sorbus chamaemespilus) er en løvfældende busk med en lidt stiv, opret vækst. Grenene er tykke med store knopper. Blomsterne er rosenrøde og frugterne er ægformede og vinrøde.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Barken er først lysegrøn med hvid-lige hår. Senere bliver den glat og rødbrun med lyse barkporer. Gammel bark er grå og svagt opspræk-kende. Knopperne er spredte, ret store og æg-formede med lysegrønne, glatte skæl. Bladene er ægformede med fint takket rand. Oversiden er græs-grøn og let rynket, mens undersiden er gulgrøn og svagt håret. Høstfarven spænder fra gult over rødt til brunt.

Blomstringen sker fra maj til juli. Blom-sterne er samlet i ende-stillede halvskærme, hvor de enkelte blomster er rosenrøde (!). Frugterne er ægformede og vinrøde.

Planterne leveres som regel podet på grundstamme af Selje-Røn. Derfor klarer de sig også på jorde, hvor de egentlig ikke hører hjemme. Planten fremkalder jordtræthed.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 3 x 2 m (40 x 30 cm/år).

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Alpe-Røn hører hjemme i de mellem- og sydeuropæiske bjerge, hvor den findes på kalkholdig bund som krat eller underskov under Europæisk Lærk og Cembra-Fyr.

De naturlige ledsageplanter om-fatter arter som Aksel-Røn, Rypelyng, Alpe-Gedeblad, Bjerg-Fyr, Bjerg-Rose, Buksbom-Mælkeurt, Rhodothamnus chamaecistus, Rundbladet Bærmispel, Spyd-Pil, Stængelløs Ensian, Svalerod-Ensian, Valeriana montana og Vår-Lyng.


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: