Vårlyng

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vårlyng
Vårlyng (Erica carnea).
Vårlyng (Erica carnea).
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Ericales (Lyng-ordenen)
Familie Ericaceae (Lyng-familien)
Slægt Erica (Lyng)
Art E. carnea
Hjælp til læsning af taksobokse

Vårlyng (Erica carnea), også skrevet Vår-Lyng, er en lille, stedsegrøn dværgbusk med en løs, halvkugleformet vækst. Blomsterne er værdifulde som nektarkilde for honningbier i den kritiske periode omkring de første flyve­dage.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Skuddene er oprette til nedliggende. Busken bliver efterhånden mere flad og nærmest tæppeagtig. Barken er først glat og firkantet, senere bliver den lysebrun (og stadig kantet), og til sidst er den skællet og uregelmæssig. Knopperne er ikke synlige. Bladene sidder mere eller mindre tyde­ligt kransstillet med fire i kransen. De er nåleagtige med but spids. Oversiden er blank og mørkegrøn, mens under­siden, der kun ses som en lys stribe, har indrullede rande og er næ­sten hvid.

Blomstringen sker i det tidlige forår (februar-april), og blomsterne sidder samlet ved bladhjørnerne i små bundter á 3-5. De enkelte blomster er hængende, røde og smalt krukkeformede. Frugterne er små nødder, som af og til modner i Dan­mark. Det er dog sjæl­dent, man ser dem spire.

Rodnettet består af mange, fint forgrenede trævlerødder, som ligger højt i jorden. Planten er afhængig af, at den får dannet samliv med en bestemt svampeslægt (mykorrhiza).

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,25 x 1 m (10 x 10 cm/år).

Hjemsted[redigér | rediger kildetekst]

Vårlyng vokser i skovbunden under lyse skove af bjergfyr eller skovfyr. Desuden findes den på stejle bjergskråninger i fuld sol og på mager bund.

I den fredede urskov Rothwald ved Lunz am See i Niederösterreich i Østrig findes vårlyng bl.a. sammen med Arabis alpina, Daphne striata, dværggipsurt, dværgklokke, hvid stenurt, Rhodothamnus chamaecistus og ægte aurikel.


Søsterprojekter med yderligere information: