Rosen-familien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Rosen-familien
Geum triflorum Foto: Kurt Stüber
Geum triflorum
Foto: Kurt Stüber
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Rosales (Rosen-ordenen)
Familie Rosaceae
Hjælp til læsning af taksobokse

Rosen-familien (Rosaceae) er en stor plantefamilie, som er udbredt i arktiske og tempererede egne over hele verden med ca. 100 slægter og ca. 2500 arter. Nyere forskning opdeler familien i fire underfamilier: Rosoideae, Spiraeoideae, Maloideae, og Prunoideae. Der er dog betydelig usikkerhed med hensyn til placeringen af flere slægter, og først det igangværende arbejde med sammenligning af DNA-serier kan afgøre disse forhold.

Systematik[redigér | rediger kildetekst]

Den traditionelle opdeling i fire underfamilier er blevet opgivet, og i stedet har man indført en systematik, der bedre viser slægtskabsforholdene. De her viste grupper er de fortiden kendte slægtskabsgrupper (monofyletisk), men de mere præcise forbindelser mellem underfamilierne og særligt mellem stammerne i Spiraeoideae er ikke tilstrækkeligt kendt.[1]

Man er for nylig blevet klar over, at rønnearterne med hele blade danner en monofyletisk gruppe, og at arten tarmvridrøn bør anbringes i underslægten ’’Aria’’.

Helt nye undersøgelser (fra 2018) viser et meget tæt slægtskabsforhold mellem rose, jordbær og brombær, som ser ud til at være udspaltet fra den oprindelige underfamilie (rosoideae) inden for et kort tidsforløb[2].

Rosenfamiliens systematik


Noter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: