Amarnabrevene

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Brev fra Aziru, leder af Amurru, (forsvarer sin sag overfor farao), EA 161 er et af Amarnabrevene i kileskrift på en lertavle.

Amarnabrevene er en samling af lertavler med kileskrift. De er hovedsagelig skrevet på akkadisk. Tavlerne blev fundet i Egypten i 1887.

Amarnabrevene indeholder den diplomatiske korrespondance mellem de egyptiske faraoer Amenhotep III og Akhnaton og deres vasalkonger i Palæstina og Syrien, samt med andre storkonger i Mellemøsten. Samlingen består af 382 forskellige breve som er dateret til to årtier i midten af 1300-tallet f.Kr.

Brevene er en uvurderlig kilde til den politiske situation i Palæstina og Syrien på denne tid. De viser tilmed hvordan de diplomatiske kontakter mellem forskellige stater foregik, og hvordan egypterne administrerede deres vasalstater.

I dag er brevsamlingen spredt over flere steder rundt om i verden. De fleste befinder sig på Vorderasiatisches Museum i Berlin og på British Museum i London. De blev første gang oversat af J. A. Knudtzon til tysk i 1907-15, men den seneste komplette oversættelse blev foretaget af William L. Moran, og udgivet på fransk i 1987 og på engelsk i 1992.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Moran, William L.: The Amarna Letters, Baltimore: Johns Hopkins University Press, 1992. ISBN 0-8018-4251-4