Anders Arrebo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 19. sep. 2014, 20:27 af MGA73bot (diskussion | bidrag) MGA73bot (diskussion | bidrag) (Tilføjer Commonscat - kategori på Commons har samme navn som artiklen.)
Anders Arrebo
Billede af Anders Arrebo fra Illustreret Dansk Litteraturhistorie
5. biskop over Trondhjems Stift efter reformationen
Embedsperiode
1618 – 1622
Foregående Isak Grønbech
Efterfulgt af Peder Skjelderup
Personlige detaljer
Født Anders Christensen Arrebo
2. januar 1587
Ærøskøbing
Død 12. marts 1637 (50 år)
Vordingborg
Gravsted Vordingborg Kirke
Fulde navn Anders Christensen Arrebo
Ægtefælle(r) Else Jørgensdatter
Børn Christian Arrebo
Uddannelses­sted Københavns Universitet
Beskæftigelse Biskop
Religion Lutheranisme
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Anders Christensen Arrebo (2. januar 1587 i Ærøskøbing12. marts 1637 i Vordingborg) Bliver kaldt "den danske kunstdigtnings fader", der tog den danske digtning væk fra folkedigtningens formelsprog og skabte et egentlig poetisk sprog.

Liv

Arrebo fulgte i sin faders fodspor og læste teologi ved Københavns Universitet, og allerede som 21-årig blev han ansat ved slotsmenigheden i København. Hans digteriske ambitioner kom til udtryk i lejlighedsdigte til kongen. Han vandt på den måde hurtigt kongen Christian 4.s gunst og blev i en meget ung alder – 31 år – udnævnt som biskop af Trondheim i 1618. Denne stilling fik han ikke lov til at bestride i mange år, da han mistede embedet i 1622 pga. rygter om et skødeløst levned.

Efter detroniseringen flyttede han til Malmø, og gav sig i kast med at oversætte Davids salmer fra Det Gamle Testamente. Udgivelsen blev en stor succes, så stor at den genetablerede hans renomme. Christian 4. sendte ham i 1625 et brev, der eftergav ham hans forseelser, og gav ham lov til at bestride et præsteembede igen. Og præst blev han igen i Vordingborg, en post han bestred til sin død i 1637.

Værk

Hans forfatterskab kan inddeles i tre dele: Lejlighedsdigtningen, Davidssalmerne og Hexaëmeron, det posthumt udgivne værk om skabelsen på vers. Den sidste er en fordanskning af det franske digt La première Semaine (den første uge). Værket er imponerende, fordi det er skrevet uden andre værker på dansk på vers. Den er skrevet på heksametre og alexandrinere. Arrebos digtning indleder Barokken, en periode der kulminerer med Kingos digtning. Det Arrebo præsterede var at indføre reglerne for vers på dansk. I folkeviserne og andre tidlige digtninger er versemålet ikke fast, men med Arrebo får Danmark faste versemål.

Udover de to hovedværker skrev han en mængde lejlighedsdigte til adelen og kongen, som var den måde tidens digtere ernærede sig på. Lejlighedsdigtning er meget kendetegnende for barokken.

Bibliografi

  • Kong Davids psalter (1623) revideret i 1627
  • Hexaëmeron (1631-1637) udgivet posthumt i 1661

Litteratur

  • Vagn Lundgaard Simonsen, Kildehistoriske studier i Anders Arrebos forfatterskab, Munksgaard, 1955.

Eksterne henvisninger