Det Gamle Testamente

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men dens kilder er uklare, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Omslag til Det Gamle Testamente skrevet på latin.
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler den hebræiske bibel fra et primært kristent perspektiv. For artiklen om den hebræiske bibel fra et jødisk perspektiv, se Tanakh.

Det Gamle Testamente er en betegnelse for første (og mest omfattende) hoveddel af den kristne bibel – den anden hoveddel er Det Ny Testamente. Det gamle testamentes skrifter udgør tillige Tanakh, den jødiske bibel, og betragtes af både kristne og jøder som kanonisk.

(NB: Betegnelsen Det gamle testamente er udtryk for en kristen opfattelse, da den indebærer, at der findes et nyere testamente. Jødedommen anerkender ikke Det Nye Testamente og dermed heller ikke betegnelsen Det Gamle Testamente. En mere neutral betegnelse er Den Hebræiske Bibel.)

Det Gamle Testamente spænder over en lang række skrifter af vidt forskelligt indhold: myter, legender, historiske beretninger, poesi, filosofi, profetier m.m. Skrifterne er for størstedelens vedkommende oprindeligt skrevet på hebræisk, omend enkelte passager, særligt i Daniels Bog, er på aramæisk.

Den hebræiske bibel inddeles traditionelt i tre afsnit: Loven (heb. Torah), Profeterne (heb. Nevi’im) og Skrifterne (heb. Kethuvim).

Torahen (og i videre omfang hele tanakh, dvs. hele den hebræiske bibel) er i jødedommen den primære helligtekst og var det således også for Jesus og de første kristne, men i løbet af de første efterkristne århundreder fik en række af de tidligste kristne skrifter også status som hellige tekster, hvorved en decideret nytestamentlig kanon opstod. Denne kan med nogen ret siges i kristendommen at tage præcedens over Det gamle Testamente.

Traditionelt, dvs. siden Luthers første oversættelse til tysk, har der været en tradition for teologisk at bearbejde oversættelsen af Det gamle Testamente, således at mangfoldige steder i det de hebraiske og aramæiske tekster fremstod som profetier om Kristus. Også i den nyeste danske bibeloversættelse fra 1992 er der mangfoldige ændringer i forhold til en videnskabeligt forsvarlig oversættelse, der har tjent til at få skabt større overensstemmelse mellem Det Nye Testamente og den hebraiske bibel.

Det Gamle Testamente består i den protestantiske tradition af 39 skrifter (forkortelser ifølge Det Danske Bibelselskab er angivet i parentes):

Uddybende Uddybende artikel: Den Hebraiske Bibels kanon

Læs mere om Gammel Testamente[redigér | redigér wikikode]

  • Svend Holm-Nielsen: Det Gamle Testamente, G.E.C. Gads forlag, 1964.
  • Benedikt Otzen: Israelitterne i Palæstina, G.E.C. Gads forlag, 1977.
  • Else Kragelund Holt & Kirsten Nielsen: Bibelkundskab, Aarhus Universitetsforlag, 1997
  • Hans Jørgen Lundager Jensen: Gammeltestamentlig religion. En indføring. Forlaget Anis, 1998
  • Hans Jørgen Lundager Jensen og Gert Hallbäck: Gads Bibel Leksikon. Gads Forlag 1998.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

BibelStub
Denne artikel om et emne fra Det Gamle Testamente eller Tanakh er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Religion