Anders Celsius

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Anders Celsius, malet af Olof Arenius (1701 – 1766).
Det originale billede hænger i observatoriet på Uppsala Universitet

Anders Celsius (27. november 170125. april 1744), var en svensk astronom (til dels også geograf og kemiker). Han er dog hovedsagelig kendt som fysiker, fordi han i 1742 opfandt temperaturskalaen som i dag bærer hans navn, Celsius-skalaen/°C.

Anders Celsius var i mange år ansat som professor i astronomi ved Universitetet i Uppsala, men han tilbragte også lang tid på udenlandsrejser. Hans farbror, Olof Celsius, var en fremstående filolog, botaniker og præst.

I 1700-tallet var det lykkedes videnskabsmænd at lave nøjagtige termometre. Den første som lavede et tilfredsstillende termometer, var Gabriel Daniel Fahrenheit. Et nylig fundet brev fra denne bekræfter hvad man tidligere havde sandsynliggjort, at Fahrenheits bekendte termometer er lavet efter Ole Rømers. Mange, deriblandt Celsius, mente at Fahrenheit-skalaen var ulogisk. Celsius ville lave en bedre skala til måling af temperaturer, og han valgte at fastsætte nul-punktet til kogepunktet for vand under normalt tryk ved havoverfladen. Han definerede smeltepunktet for vand som 100 °C, og intervallet mellem disse temperaturer delte han ind i 100 intervaller, eller celsiusgrader.

I 1747 byttede man om på definitionerne, sådan at smeltepunktet blev 0 °C og kogepunktet 100 °C.

Celsius døde i Uppsala i 1744 af tuberkulose. I 1935 blev månekrateret Celsius opkaldt efter ham.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]