Anders Hejlsberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Anders Hejlsberg

Anders Hejlsberg (født 2. december 1960) er en indflydelsesrig dansk programmør. Han læste til ingeniør på Danmarks Ingeniørakademi men færdiggjorde ikke uddannelsen.

I 1980 begyndte Hejlsberg at skrive programmer til Nascom-mikrocomputeren, især en Pascal-compiler. I første omgang blev den markedsført som Blue Label Pascal compiler til Nascom-2. Han omskrev den dog snart til CP/M og MS-DOS og markedsførte den i første omgang som Compass Pascal og siden som PolyPascal. I 1983 blev indgået en royalty aftale, hvorefter programmet også blev solgt af Borland, der internationalt markedsførte det som Turbo Pascal-compileren. Hos Borland blev det den mest kommercielt populære Pascal-compiler nogensinde, bl.a. takket være den aggressive direkte markedsføring og prissætning på 50 dollars.

Som en del af aftalen blev Hejlsberg tilknyttet virksomheden Borland, og flyttede i 1987 til Californien, hvor han blev indtil 1996 som chief engineer. I tiden hos Borland videreudviklede han Turbo Pascal, og endte med at blive hovedansvarlig for udviklingen af Delphi, Turbo Pascals efterfølger.

I 1996 forlod Hejlsberg Borland til fordel for Microsoft hvor han var manden bag J++ og Microsoft Foundation Classes. Senere blev han leder af gruppen der udviklede C# og har medvirket ved udviklingen af TypeScript.

I 2001 modtog han computerbladet Dr. Dobbs pris Excellence in Programming for sit arbejde med Turbo Pascal, Delphi, C# og Microsoft .NET Framework.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Interviews[redigér | redigér wikikode]