Anders Hejlsberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Anders Hejlsberg

Personlig information
Født 2. december 1960 (62 år)
København, Danmark Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark Dansk
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Danmarks Tekniske Universitet Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Programmør, systemarkitekt, datalog Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Microsoft Rediger på Wikidata
Kendte værker C#, Delphi, Turbo Pascal, TypeScript Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser IT-prisen (2014) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Anders Hejlsberg (født 2. december 1960) er en indflydelsesrig dansk programmør. Han læste til ingeniør på Danmarks Ingeniørakademi men færdiggjorde ikke uddannelsen.

I 1980 begyndte Hejlsberg at skrive programmer til Nascom-mikrocomputeren, især en Pascal-compiler. I første omgang blev den markedsført som Blue Label Pascal compiler til Nascom-2. Han omskrev den dog snart til CP/M og MS-DOS og markedsførte den i første omgang som Compass Pascal og siden som PolyPascal. I 1983 blev indgået en royalty aftale, hvorefter programmet også blev solgt af Borland, der internationalt markedsførte det som Turbo Pascal-compileren. Hos Borland blev det den mest kommercielt populære Pascal-compiler nogensinde, bl.a. takket være den aggressive direkte markedsføring og prissætning på 50 dollars.

Som en del af aftalen blev Hejlsberg tilknyttet virksomheden Borland, og flyttede i 1987 til Californien, hvor han blev indtil 1996 som chief engineer. I tiden hos Borland videreudviklede han Turbo Pascal, og endte med at blive hovedansvarlig for udviklingen af Delphi, Turbo Pascals efterfølger.

I 1996 forlod Hejlsberg Borland til fordel for Microsoft hvor han var manden bag J++ og Microsoft Foundation Classes. Senere blev han leder af gruppen der udviklede C# og har medvirket ved udviklingen af TypeScript.

I 2001 modtog han computerbladet Dr. Dobbs pris Excellence in Programming for sit arbejde med Turbo Pascal, Delphi, C# og Microsoft .NET Framework.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Interviews[redigér | rediger kildetekst]