Anders Retzius

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Anders Retzius

Anders Retzius.jpg

Personlig information
Født 13. oktober 1796Rediger på Wikidata
Lunds domkyrkoförsamlingRediger på Wikidata
Død 18. april 1860 (63 år)Rediger på Wikidata
KungsholmenRediger på Wikidata
Gravsted Norra begravningsplatsenRediger på Wikidata
Far Anders Jahan RetziusRediger på Wikidata
Søskende Magnus Kristian RetziusRediger på Wikidata
Barn Gustaf RetziusRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Københavns Universitet,
Lunds UniversitetRediger på Wikidata
Medlem af Kungliga Vetenskapsakademien,
Det Preussiske Videnskabsakademi,
Kungliga Krigsvetenskapsakademien,
Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina,
Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhället i Göteborg,
med flereRediger på Wikidata
Beskæftigelse Anatom, universitetslærer, antropolog, biologiRediger på Wikidata
Fagområde Etnografi, anatomiRediger på Wikidata
Arbejdsgiver Karolinska InstitutetRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Anders Adolf Retzius (født 13. oktober 1796 i Lund, død 18. april 1860 i Stockholm) var en svensk anatom og antropolog. Retzius var søn af naturforskeren Anders Jahan Retzius, sønnesøn af lægen Nils Retzius og broder til den ansete læge i Stockholm Magnus Christian Retzius. Han var far til Gustaf Retzius.

Retzius studerede i Lund og senere i København, hvor han navnlig lagde sig efter sammenlignende anatomi under Jacobson og Reinhardt senior. Han tog doktorgraden i Stockholm i 1819 og blev 1821 lærer ved veterinærskolen der. Fra 1824 til sin død var han knyttet til Det Karolinske Institut, hvis bærende kraft han var i en menneskealder, og som han udviklede til en medicinsk læreanstalt af høj rang; 1835 grundlagde han dets anatomisk-fysiologiske samlinger.

Skaber af antropologien[redigér | redigér wikikode]

Titelbladet til Om formen af Nordboernes Cranier (1843) af Anders Retzius.

Ved siden af sin virksomhed som professor i anatomi udfoldede Retzius en meget betydelig produktivitet som forsker; hans egentlige område var den sammenlignende anatomi, som skylder ham en lang række vigtige opdagelser og undersøgelser, men mest kendt er han blevet som skaber af den moderne antropologi.

Et af hans første arbejder i denne retning var en indgående og fældende kritik af frenologien; derefter kom han på foranledning af Sven Nilsson ind på studiet af svenskernes hovedform og holdt på Naturforskermødet i Stockholm 1842 et epokegørende foredrag om Formen af Nordboernes Kranier, der vakte stor opsigt og blev oversat på flere sprog. Det banebrydende i dette arbejde var indførelsen af en sondring mellem kortskallede og langskallede menneskeracer med benyttelse af forholdet mellem kraniets bredde og længde, en sondring, der hurtig vandt almindelig anerkendelse og fik stor betydning i sin tid.

Retzius mente, at individets mentale og moralske værdi skulle bestemmes ved at måle individets kranium. Ifølge ham var den europæiske stenalderbefolkning kortskaller, mens de mere progressive bronzefolk var langskaller. Langskallerne stod over kortskallerne i mental formåen. Retzius mente, at der stadig var kortskaller tilbage i Europa, nemlig blandt samerne og finnerne (de var altså at betragte som en laverestående race end den hvide nordiske race, som også Hatt mente i 1940'erne).[1]

Hæder[redigér | redigér wikikode]

Anders Retzius gravvård på Norra begravningsplatsen i Stockholm.

Retzius var en af Sveriges betydeligste videnskabsmænd, en fremragende lærer og en usædvanlig repræsentativ personlighed, som gennem sit intime forhold til talrige lærde rundt om i Europa bragte sit lands videnskabelige liv impulser af stor værdi. Hans virksomhed fandt fortjent påskønnelse, såvel hjemme som ude, og talrige lærde selskaber i alle lande optog ham som medlem. Det svenske Lægeselskab anlagde 14 dages sorg ved hans død og rejste ham et mindesmærke foran hovedindgangen til Det Karolinske Institut.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ S. J. Gould, The mismeasure of man, 1981.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]