Stenalder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Denne tidsperiode er en del af den
holocæne, den pleistocæne og pliocæne epoke;
neogene tidsperiode; (Jordens geologiske historie).
holocæn
...
Jernalder
Bronzealder
(-DK Kobberalder)
(DK indtil ca. 1.800)
Yngre stenalder
Ældre stenalder
Pleistocæn
Ældste stenalder
(DK fra ca. 12.800)
Weichsel-istiden
Eem-mellemistiden
Saale-istiden
...
Pliocæn
(Olduwan-kultur (Gona) fra ca. 2,6 millioner)
...
Elgfigur i brændt ler.
Verdenens kulturelle stade omkring 2000 f.Kr..     jæger-samler      nomade Pastoralisme      Simpelt landbrug      landbrug      statsamfund      ubeboet Lyserød indikerer områder med bronze-arbejde.
Bådformet stridsøksehoved.

Stenalderen er den periode, hvor sten er det mest avancerede materiale til redskaber og våben. Stenalderen efterfølges af bronzealderen og jernalderen. Andre materialer, der anvendtes i stenalderen, er træ, knogler, tak, skind og plantefibre.

Inddeling[redigér | redigér wikikode]

Stenalderen kan inddeles i:

Jægerstenalderen[redigér | redigér wikikode]

Jægerstenalderen begyndte på Afrikas savanne for ca. 2,4 millioner år siden, hvor menneskets forfædre, Homo habilis, skabte de første redskaber af sten. I Danmark er der ingen helt sikre fund fra tiden før den seneste istid, Weichsel-istiden, se dog Vejstrup Skov, Hollerup, Fænø og Seest. Først fra slutningen af istiden, der ophørte ca. 9.500 år f.Kr., har vi et mere detaljeret billede af kulturerne.

Bondestenalderen[redigér | redigér wikikode]

Bondestenalderen indledtes med udviklingen af det første landbrug i den frugtbare halvmåne (som lå i det nuværende Libanon, Syrien, det sydøstlige Tyrkiet, det nordlige Irak og det nordvestlige Iran) for 10.000 år siden. Siden bredte landbruget sig (eller blev opfundet lokalt) til de store flodkulturer; Egypten ved Nilen, Mesopotamien mellem Eufrat og Tigris, Indus i Nordindien og Huang-Ho (den gule flod) i Nordkina. Landbruget nåede til Danmark ca. 4000. år f.Kr.

Da bronzen nåede til Danmark ca 1700 f.Kr., ophørte stenalderen. Mange kulturtræk fortsatte imidlertid langt op i bronzealderen, såsom jordfæstelse i gravhøje. Stenredskaberne fortsatte, fordi de var billige, frem til den ældste jernalder.

Bondestenalderen er perioden, hvor gravmonumenter med kæmpesten blev almindelige i Vesteuropa. Man taler da om megalit-kulturen.

Kilder/Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: