Andrychów

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Andrychów
Andrychau
Andrychóws byvåben Andrychóws byflag
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo małopolskie Lillepolen
Postnr. 34-120 Rediger på Wikidata
UN/LOCODE PLADC Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 18.655 (2023)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 10,3 km²
 - Befolknings­tæthed 1.815 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 333 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.um.andrychow.pl
Oversigtskort

Andrychów (udtale: [anˈdrɨxuf]  ( hør) latin: Andrichovia, tysk: Andrichau, hist. also Andrychau) er en by og en kommune i det sydøstlige Polen. Den ligger i voivodskabet Lillepolen (Województwo małopolskie) og har 18.655(2023)[1] indbyggere, og et areal på 10,34 km². Den er den største by i powiat (amt) Wadowicki. Byen ligger i de Små Beskider (de), ved floden Wieprzówka.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Bebyggelsen går tilbage til slutningen af 1200-tallet. Første omtale af det kommer fra 1344's registrering af Peterspenge, og det blev kaldt Henrychów (Henrichov). Andre navne brugt for Andrychów er Heinricho, Heynrichow, Henricouicz, Gindrzichow, Jandrzychow, Gendrzychow, Andrzichow og Andrzychowicze.[2]. Under den tyske besættelse af Polen blev det omdøbt til Andrichau. Historikere hævder, at byens navn kommer fra et polsk fornavn Jędrzej (Andrzej).

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b pop-stat.mashke.org (fra Wikidata).
  2. ^ Tomasz Jurek (Redakteur). "Słownik Historyczno-Geograficzny Ziem Polskich w Średniowieczu. Edycja elektroniczna". Hentet 4. februar 2018.
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi