Angakok

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Angakok

Angakok (Angakkuq, Angatkuq eller Ilisitsok[1]) er den åndelige figur i inuitkulturen som svarer til en shaman.

Angakokker[2]. foregiver, at de kan sætte sig i forbindelse med de usynlige magter gennem deres hjælpeånder; de bliver derved mellemmænd mellem menneskene og det oversanselige. Uddannelsen til angakok begynder fra ungdommen og er lang; den foregår hemmeligt ved faste og påkaldelse af ånden under ophold på ensomme steder, indtil omsider lærlingen taber bevidstheden og ånden viser sig for ham, hvorefter han senere ved visse midler kan hidkalde den og benytte den til sit samfunds bedste.

En angakok må skaffe sig flere hjælpeånder, der yder forskellige tjenester: én som rådgivende, en anden som hjælper i fare, og atter andre bruges til hævn og ødelæggelse for fjender. Formålet med åndspåkaldelserne er i reglen at skaffe fangst og godt vejr, at helbrede syge, eller at udfinde årsagen til forefaldende ulykker. Angakokken foregiver, at han må begive sig på åndeflugt til fjerne steder, månen eller under havet for at undersøge og udrette det, som spørgsmålet drejer sig om.

Påkaldelsen af ånderne sker i mørke i selve huset, hvor angakokken sidder foran indgangen, nøgen, med hænderne sammenbundne på ryggen og med trommen ved sin side og knastørre skind hængende foran indgangen. Under trommens stærke lyd og skindenes raslen kommer ånden til stede, og hvis det er oplysninger eller råd, som man forlanger, hører man angakokken spørge, og en stemme ligesom udefra svare, men på et særligt sprog, således at angakokken nærmere må forklare svaret.

Angakokker er i almindelighed de klogeste og mest forslagne[3] hoveder, og de må have særlige anlæg for at kunne gøre et så mystisk og dæmonisk indtryk på forsamlingen som mulig. På grund af sin forbindelse med den usynlige verden kan en anset angakok have en vis magt over sine bofæller.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Denne Wiktionary-side angiver disse stavemåder: angakok, angekkok, angekut
  2. ^ Den danske retskrivningsordbog angiver : angakok sb., -ken, -ker
  3. ^ "forslagne hoveder" : listige, udspekulerede, RO.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • H. Rink: "Om Grønlændernes gamle Tro", Aarh. f. nord. Oldk. og Hist., 1868
  • Holm: "Etnologisk Skitse af Angmagsalikerne", Meddelelser om Grønland., X. 1888
  • Thalbitzer: "The heathen priests of East Greenland", Verh. des XVI. Intern. Amerikanisten-Kongresses, 1909

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.