Shamanisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kvindelig shaman, sandsynligvis fra khakas-folket i Rusland, fotograferet i 1908 af S. I. Borisov.

Shamanisme er en verdensomspændende åndelig praksis, som kan spores mindst 40.000 år tilbage i tiden. Shamanisme har været praktiseret fra Grønland til Sydafrika, fra Amerika til Australien. Et eksempel er den samiske noaide, som er en shaman. [1] I Norge er "Sjamanistisk forbund i Tromsø" godkendt som trossamfund. [2]

Ifølge Mircea Eliade er "En shaman et menneske, som sammen med sin åndehjælper tager på en sjælerejse til den anden verden (åndeverdenen) for at bringe hjælp og/eller kraft med tilbage til denne verden til gavn for alle/samfundet."

Sjælerejsen er central i mange kulturers skikke, sange, mytologi osv. I Danmark repræsenterer sejden og vølverne shamanismen.

Shamanisme er veldokumenteret i mange primitive religioner og er et religiøst kompleks, som i forskellige former har eksisteret i store dele af verden. Den har overlevet i afsides dele af Nordamerika, Nordeuropa (hos samerne frem til slutningen af 1700-tallet), Nord- og Centralasien, men kendes også fra flere store statsreligioner som den kinesiske statsreligion omkring 500 f.Kr, som havde rødder langt tilbage i tidligere dynastier. [3]

Andre synsvinkler[redigér | rediger kildetekst]

Da shamanisme er verdensomspændede, er der flere synspunkter om den:

  • Trolddomsreligion
  • Religion med shamanen som præst

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Sjamanisme - Samisk tro og mytologi - En nettutstilling". Arkiveret fra originalen 1. oktober 2011. Hentet 15. marts 2012.
  2. ^ Nå er sjamanisme offentlig godkjent religion | nordlys.no
  3. ^ Lotte Hedeager: Skygger av en annen virkelighet (s. 76), forlaget Pax, Oslo 1999, ISBN 82-530-2098-8

Eksterne referencer[redigér | rediger kildetekst]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: