Shamanisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kvindelig shaman, sandsynligvis fra khakas-folket i Rusland, fotograferet i 1908 af S. I. Borisov.

Shamanisme er en verdensomspændende åndelig praksis, som kan spores mindst 40.000 år tilbage. Shamanisme har været praktiseret fra Grønland til Sydafrika, fra Amerika til Australien. Et eksempel er den samiske noaide, som er en udpræget shaman. [1] I Norge er "Sjamanistisk forbund i Tromsø" godkendt som trossamfund. [2]

Ifølge Mircea Eliade kan følgende sætning bruges til at definere shamanen, og dermed shamanismens kerne: "En shaman er et menneske, som sammen med sin åndehjælper, tager på en sjælerejse til den anden verden (åndeverdenen), for at bringe hjælp og/eller kraft med tilbage til denne verden, til gavn for alle/samfundet."

Sjælerejsen er altså kernen. Denne kerne er siden hen blevet iklædt forskellige kulturers skikke, sange, mytologi osv. Herhjemme er det sejden og vølverne, der repræsenterer vores lokale form for shamanisme.

Shamanisme er godt dokumenteret i mange såkaldt primitive religioner, men er ikke i sig selv nogen religion, snarere et religiøst kompleks, som i ulige former har eksisteret over store dele af verden til alle tider. I nyere tid har den overlevet i afsides dele af Nordamerika, Nordeuropa (hos samerne frem til slutningen af 1700-tallet), Nord- og Centralasien, men den kendes også fra flere store statsreligioner, fx den kinesiske statsreligion omkring år 500 f.Kr, som havde rødder langt tilbage i tidligere dynastier. [3]

Andre synsvinkler[redigér | redigér wikikode]

Da shamanisme er en verdensomspændede praksis, er der afledt mange synspunkter på hvad shamanisme er. Her er nogen af dem:

  • Trolddomsreligion
  • Religion med shamanen som præst

Noter[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
  • Shamanisme
  • Mircea Eliade, Shamanism – Archaic Techniques of Ecstasy.