Anton LaVey

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Anton LaVey
Fulde navn Howard Stanton Levey
Fødselsdato 11. april 1930(1930-04-11)
Fødested Chicago, Illinois, USA
Dødsdag 29. oktober 1997 (67 år)
Dødssted San Francisco, Californien, USA
Statsborger i USA Amerikaner
Sprog Rediger på Wikidata engelsk
Religion LaVey Satanisme
Ægtefælle Carole Lansing (1951–60)
Partner:
Diane Hegarty
Blanche Barton
partner Rediger på Wikidata Diane Hegarty, Blanche Barton
Børn Karla LaVey, Zeena Schreck og Satan Xerxes Carnacki LaVey
Forældre Michael Joseph Levey og Gertrude Augusta Coultron
Uddannelsessted
(alma mater)
Rediger på Wikidata Globe High School
Beskæftigelse Rediger på Wikidata musiker, skribent, skuespiller
Signatur Anton LaVey Signature.jpg
Hjemmeside Rediger på Wikidata
Noter
Dele af ovennævnte oplysninger stammer direkte fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammensteds.

Anton Szandor LaVey (11. april 193029. oktober 1997) var en amerikansk forfatter, okkultist og musiker. Han var grundlæggeren og ypperstepræst af Church of Satan samt forfatter til Satans bibel og grundlægger af LaVey Satanisme, en syntetiseret system for hans forståelse af den menneskelige natur og indsigt af filosoffer, der anbefalede materialisme og individualisme , som han hævdede ikke overnaturlige eller teistisk inspiration.

LaVey hed oprindeligt Howard Stanton Levey og havde ifølge Church of Satans officielle skrifter som ung et spændende liv som løvetæmmer, omrejsende musiker, okkult ekspert ved politiet og lignende job. Han fik datteren Karla LaVey med sin første kone, Carol, datteren Zeena Schreck fik LaVey med sin partner, Diane Hegarty, og sønnen Satan Xerxes Carnacki LaVey med sin sidste partner, Blanche Barton.

Ved nærmere undersøgelse har det vist sig, at historierne om LaVeys tidlige liv mest af alt er en fiktion. Dette ændrer dog ikke ved, at LaVey evnede at tiltrække og fascinere folk med sin viden om okkultisme og sin farverige – om end opdigtede – personlighed. Ifølge Asbjørn Dyrendal tilhørte LaVey religionsvidenskabeligt set den såkaldte "human potential"-bevægelse, idet hans version af bevægelsen var ateistisk og benægtende overfor andre guder end mennesket selv.

Selv om det nu er kendt, at LaVey opdigtede en væsentlig del af sin fortid, fastholder Church of Satan detaljerne om LaVeys fortid; både Blanche Barton og Peter H. Gilmore (nuværende leder af Church of Satan) har så sent som 2002 insisteret på, at der i værste fald var nogle enkelte ubetydelige detaljer, som LaVey måske skulle have opdigtet.

Udvalgt bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

USA Stub
Denne biografi om en amerikaner er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi