Spring til indhold

Anton LaVey

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Anton LaVey
FødtHoward Stanton Levey
11. april 1930(1930-04-11)
Chicago, Illinois, USA
Død29. oktober 1997 (67 år)
San Francisco, Californien, USA
NationalitetUSA Amerikaner
ReligionLaVey Satanisme
ForældreMichael Joseph Levey og Gertrude Augusta Coultron
ÆgtefællerCarole Lansing (1951–60)
Partner:
Diane Hegarty
Blanche Barton
BørnKarla LaVey, Zeena Schreck og Satan Xerxes Carnacki LaVey
Signatur

Anton Szandor LaVey (11. april 193029. oktober 1997) var en amerikansk forfatter, okkultist og musiker. Han var grundlæggeren og ypperstepræst i Church of Satan samt forfatter til Satans bibel og grundlægger af LaVey Satanisme, en syntetiseret system for hans forståelse af den menneskelige natur og indsigt af filosoffer, der anbefalede materialisme og individualisme , som han hævdede ikke overnaturlige eller teistisk inspiration.

LaVey hed oprindeligt Howard Stanton Levey og havde ifølge Church of Satans officielle skrifter som ung et spændende liv som løvetæmmer, omrejsende musiker, okkult ekspert ved politiet og lignende. Han fik datteren Karla LaVey med sin første kone, Carol, datteren Zeena Schreck med sin partner, Diane Hegarty, og sønnen Satan Xerxes Carnacki LaVey med sin sidste partner, Blanche Barton.

Ved nærmere undersøgelse har det vist sig, at historierne om LaVeys tidlige liv mest af alt er en fiktion. Dette ændrer dog ikke ved, at LaVey evnede at tiltrække og fascinere folk med sin viden om okkultisme og sin farverige – om end opdigtede – personlighed. Ifølge Asbjørn Dyrendal tilhørte LaVey religionsvidenskabeligt set den såkaldte "human potential"-bevægelse, idet hans version af bevægelsen var ateistisk og benægtende overfor andre guder end mennesket selv.

Selv om det nu er kendt, at LaVey opdigtede en væsentlig del af sin fortid, fastholder Church of Satan detaljerne om LaVeys fortid; både Blanche Barton og Peter H. Gilmore (nuværende leder af Church of Satan) har så sent som 2002 insisteret på, at der i værste fald var nogle enkelte ubetydelige detaljer, som LaVey måske skulle have opdigtet.

Udvalgt bibliografi[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

USASpire
Denne biografi om en amerikaner er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi