Araber (hesterace)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Araberhest

Fuldblodsaraberen er en ædel hesterace, som har oprindelse i de arabiske lande. Araberen har ofte fem lændehvirvler og 15 halehvirvler, mens heste normalt har seks lændehvirvler og 18-20 halehvirvler. De få hvirvler fører til at både hoved og hale føres højere end andre heste. Det gør racen let genkendelig.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

De tidligste heste stammer fra Beduinerne, som fremavlede araberen, og meget tyder på, at der havde været struktureret avl tusinde år inden. [1]

Avl[redigér | rediger kildetekst]

Araberen (ox) bliver ofte brugt som forælder i andre hesteracer pga. dens lethed, ynde og ædle træk.

Formål[redigér | rediger kildetekst]

Arabere har ofte større udholdenhed end andre hesteracer og ses ofte som vindere af langdistanceridning. Der findes særlige galopløb for arabere.

Kendetegn[redigér | rediger kildetekst]

Araberen er let at kende på dens højt løftede hale, konkave næseryg, store øjne og fjedrende yndefulde bevægelser. Araberheste måler typisk mellem 148-155 cm i stang. Alle farver forekommer, men ensfarvede foretrækkes i avlen. Skimmel, brun og rød er de hyppigst forekommende. Temperamentet er livligt og vågent: en araber er følsom og meget lærenem.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

DyrSpire
Denne artikel om dyr er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.